Najzanimljiviji sajt BalkanaRaul Kadakija, predstavnik aukcijske kuće Kristi, novinarima je izjavio da prodajom ovog dijamanta visoke čistoće oboren prethodni rekord za čitavih 10 miliona dolara...

"23.000.00 švajcarskih franaka! prodato!", povikao je Fransoa Kirijel, šef Kristijevog odjeljenja za drago kamenje.Kupac je bio juvelir Harry Winston, u sastavu švicarske grupacije "Swatch", on j kupio  novi, bezbojni dijamant od 101,73 karata za rekordnih 26,7 miliona dolara ili 23.000.000 švajcarskih franaka!


Kao prvi kupac, Harry Winston je imao čast i privilegiju da bude "kum" novom dijamantu i on ga je nazvao "Harryjeva baština" ili na engleskom Harry Legacy.

Ovo prva veća kupovina trgovca dijamantima Harryja Winstona od kada ga je u martu, za milijardu dolara, otkupila vodeća kompanija za proizvodnju satova u svetu.

Američki gemološki institut je dijamantu "Harryjeva baština" dao najvišu "D" ocjenu za boju kao i najvišu ocjenu za čistoću, što se ogleda u njegovoj "apsolutnoj simetriji", navela je kuća Kristi.ovaj bezbojni prelepi dijamant imao je 236 karata kada je izvađen iz rudnika Džvaneng u Bocvani, a za njegovo oblikovanje utrošeno je dve godine

Prethodni rekord u ovoj kategoriji dijamanata držao je 84,37-karatni okrugli kamen pod nazivom "Kloi", koji je 2007. prodat na Sotebijevoj aukciji u Ženevi za 16,2 miliona dolara.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1