Najzanimljiviji sajt Balkana


ilustracija:Parfem
Jedna firma iz Francuske namerava u septembru mesecu ove godine , započeti sa prodajom parfema koji će u bočici sačuvati miris drage osobe koja je preminula ili je trenutno odsutna.?
! Francuskinja Katia Apalategui na tu je zamisao....

došla pre sedam godina jer je bila neutešna nakon smrti oca kojeg je povezivala sa "njegovim" mirisom. "...

O tome sam nekada razgovarala sa svojom majkom koja mi je rekla: "i meni jako nedostaje, a nedostaje mi i njegov miris u tolikoj meri da neko vreme nisam želela oprati jastučnicu na kojoj je spavao dok je bio živ", izjavila je  52-godišnja agentkinja za osiguranje.

Nakon nekog vremena stupila je u vezu sa naučnicima sa Univerziteta u Le Havreu čiji su joj stručnjaci omogućili da njenu bizarnu ideju sprovede u delo osmislivši posebnu tehniku koja omogućuje "proizvodnju" ljudskog mirisa 

"Sa odeće se ekstrahiraju mirisne tvari te se posebnim kemijskim procesom u kojemu se koristi alkohol, pretvaraju u miris", objasnila je poptaparol univetrziteta 

Sin Katije Apalategui koji je još student, polovinom novembra meseca trebao bi zamisao provesti u delo uz pomoć hemičara.

"porodicama preminulih ćemo po narudžbi i uz posredovanje pogrebnog poduzeća ponuditi kutijicu s bočicom pokojnikovg mirisa ekstrahiranog sa odeće koju dobijemo od porodice. Miris će biti neka vrsta olfaktivne utehe koja će se prodici nuditi uz fotografije, video snimke i ostala sećanja na preminulog člana", objasnila je Apalategui.

Bočica "parfem  sa mirisom pokojnika" će se kako je rekla  prodavati po ceni od nemalih 560 evra. Dok se novosonovana  firma Katije Apalategui, se nada daće posao proširiti i na inostranstvo a ne samo na Francusku. 

Osim mirisa pokojnika, u planu imaju i prodjau mirisa živih osoba. Roditelji će, kaže Apalategui, moći naručiti bočicu mirisa ekstrahiranog s odeće svoje dece da im ne bi nedostajala na primer za vreme boravka u letnom kampu ili kada odu negde daleko od njih


Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1