Najzanimljiviji sajt Balkana
Mnogi do nas su sanjarili,kada su bili mali, da jednog dana postanu astronaut.Za ovaj posao mora se imati mnogo fizičke,psihičke spremnosti kao i jako dobro zdravlje.Na žalost ono što ne znaju mnogi od nas, boravak u svemiru ima svoju tamnu stranu pored one lepše.Ta tamna strana se ogleda u medicinskim posledicama.....

koja na astronaute ostavlja boravak u svemiru.Kada ih gledamo astronaute kako bezbrižno lebde svemirom nikada ne bi smo pomislili da se njima dešavaju neke neprijatne promene tj.bolesti Prenosimo vam neke od tih bolest6i sa kojima se susreću danas astronauti u svmiru...

Svemirska bolest
Poput mornara i mornarske bolesti, astronauti neko vreme pate od “svemirske bolesti”. Tokom adaptacije na bestežinsko stanje doživljavaju mučninu, vizuelne iluzije i osećaj dezorijentacije.

Ljuštenje stopala
Telo astronauta prolazi kroz brojne promene: bestežinsko stanje dovodi do preraspodele telesnih tečnosti, koje uglavnom odlaze u telo i glavu, što daje karakterističan otekao izgled lica, ali i neprijatna stanja kao što je zapušen nos. S druge strane, stopala koja su izgubila funkciju hodanja ljušte se kao koža gmizavaca i prekrivaju osetljivom ružičastom kožom.

Mikrobi i infekcije
Sa astronautima na ruskoj svemirskoj stanici “Mir” žive 234 vrste bakterija i mikroskopskih gljivica, većinom korisnih, uz nekoliko izuzetaka. Astronauti koji su na “Miru” radili između 1995. i 1998. godine izvestili su o priličnom broju infekcija mikrobima, uključujući konjuktivitis, akutne respiratorne infekcije i infekcije zuba.

Testovi su pokazali da su antibiotici u svemiru potrebni u većim koncentracijama i da su po pravilu manje efikasni. Najviše uznemirava činjenica da je patogena bakterija "salmonella typhimurium" u uslovima mikrogravitacije postala škodljivija.Opasnost pojačava činjenica da boravak u svemiru narušava imuni sistem.

Gubitak mišićne i koštane mase
Možda najpoznatiji problem koji se javlja u bestežinskom stanju jeste konstantno opadanje mišićne i koštane mase. Na Zemlji, ljudsko telo koristi kosti i mišiće kao podupirač, dok u uslovima nulte gravitacije oni prestaju da se koriste.Astronauti mesečno u proseku izgube 1 do 2 odsto koštane mase, dok se masa mišića smanjuje čak za 5 odsto nedeljno.Kosti postaju krhke, dolazi do opšte slabosti organizma i kalcijum iz kostiju prodire u krv, zbog čega se povećava rizik od stvaranja kamena u bubregu.Kada se vrate kući, za oporavak astronauta potrebno je onoliko dana koliko su proveli u kosmosu.Za sada je najbolji način borbe protiv smanjenja mase mišića i kostiju uporno vežbanje.


Svemirsko slepilo
U pitanju je progresivno pogoršanje vida, prisutno kod 30 odsto astronauta u kratkoročnim misijama i dvostruko više u dugoročnim. Uzrok je verovatno pojačan pritisak tečnosti u glavi, koji gura optički nerv u pozadinu očne jabučice, izazivajući stanje koje može dovesti do trajnog gubitka vida.

Sunčeve superoluje i radijacija
Van zaštitnog magnetnog polja Zemlje, astronauti su izloženi radijaciji većoj od uobičajene i velikoj količini opasnih X zraka i čestica velikog naboja koje prodiru u ćelije žvih bića, oštećuju DNK i povećavaju rizik od raka. Astronauti u nižoj Zemljinoj orbiti izloženi su većoj radijaciji nego radnici u blizini nuklearnih reaktora na Zemlji, a u uslovima jakih solarnih oluja boravak u svemiru mogao bi biti smrtonosan.

Otrovna prašina
Na stenovitim telima, kao što je Mesec ili Mars, astronauti doživljavaju izvesno olakšanje zbog prisustva gravitacije, ali tu su i specifične opasnosti, pre svega u vidu mikroskopskih čestica otrovne prašine.

Psihičke tegobe
Život i rad u svemiru predstavljaju krajnje stresno iskustvo. Astronauti doživljavaju naglo ubrzanje i usporavanje, zatvorenost i donekle primitivne uslove života, uz odvojenost od porodice i prijatelja, što izaziva razdražljivost i agresivnost. Kosmonauti su tokom godina izvestili i o brojnim drugim psihološkim tegobama, od umora, preko neraspoloženja, hipohondrije i klaustrofobije, pa do opšteg gubitka snage i interesovanja.
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala