Najzanimljiviji sajt Balkana


Prvi u svetu dobio bioničko oko

Hirurzi iz Velike Britanije su uspeli prvi na svetu su da presade bioničko oko 80-godišnjem pacijentu Reju Flinu koji je bolovao od degeneracije makule (ARMD), bolesti središnjeg dela mrežnjače. Sa ovim hirurškim poduhvatom britanskih lekara hirurga Fil penzoner iz Mančestera je postao prvi čovek na svetu kome je ugrađeno bioničko oko!...
 
Flin je posljednjih osam godina patio od ARMD-a zbog koje je potpuno izgubio vid u središtu vidnog polja.
 
Da bi mu povratili vid, hirurzi Kraljevske očne bolnice u Mančesteru su mu predložili da postane prvi pacijent na svijetu sa implatnom Argus II, koji proizvodi američka kompanija Second Sight.Dobiši šansu da ponovo progleda, Flin je prihvatio ponudu bez oklijevanja.
 
Ova revolucionarna tehnologija, sastoji se u tome da mini-kamera postavljena na naočarima šalje vuzelne podatke bioničnom očnom implantu presađenom u mrežnjači pacijenta.

Ti vizuelni podaci se konvertuju u električne impulse i bežično se prenose mreži elektroda koje su povezane sa mrežnjačom, čije preostale ćelije šalju dalje informaciju mozgu.
 
Četvorosatu operaciju ugradnje bioničkog oka izveo je tim profesora Paula Stange, hirurga oftalmologa bolnice u Mančesteru i profesora oftalmologije i regeneracije mrežnjače na Univerzitetu u Mančesteru.
 
Zahvaljujući svojim specijalnim naočarima, Flin može ponovo da vidi konture predmeta i ljudi. Njegov vid nije savršen, ali je dovoljno kvalitetan da se samostalno kreće i ponovo bavi svojim omiljenim hobijem, baštovanstvom. 
 
Bolnica u Mančesteru je najavila da još četiri pacijenta čeka da presadnivanje bioničkog oka.

 Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1