Najzanimljiviji sajt Balkana

pametni pesacki prelaz
U Londonu je testiran prototip futurističkog pešačkog prelaza tkz. "zebre" sa promenljivim LED svijetlima koja su ugrađena u kolovoz umesto klasične zebre....

Pametni pešački prelaz, za koji njegovi autori tvrde da je uočljiviji od standardnog i da će povećati bezbednost pešaka u saobraćaju.

Osim LED svetlosnih izvora, futuristički pametni pešački prelaz - zebra, koristi računar i kamere, tako da u realnom vremenu može da menja horizonatlnu signalizaciju na putu, u zavisnosti od toga da li se ispred mesta za prelaz ulice nalazi pešak ili ne.

Kada sistem proceni da je bezbjedno preći ulicu, na kolovozu će se od LED sijalica formirati privremena pešačka zebra, a ispred samog pešačkog prelaza pojaviće se zelena svetlosna traka koja označava da pješaci mogu da zakorače na put.

Tehnologija je u stanju da prepozna različite vrste prevoznih sredstava, poput bicikala, pa se za njih na putu aktivira posebna svetlosna signalizacija.


U slučaju da pešak ili dete iznenada istrče na ulicu, pojaviće se crveno svetlo na kolovozu, kao opomena kako samom pešaku, tako i vozačima.

Pametna LED signalizacija umesto klasične farbe na putu ima još jednu prednost ona je uočljivija i u noćnim uslovima smanjene vidljivosti

Prototip koji je za sada u fazi razvoja i testiranja sastoji se od horizontalnih LED panela dimenzija 7,5 m x 22 m i ispituje se na specijalnom poligonu u južnom delu grada Londona.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1