Najzanimljiviji sajt Balkana


pametni zavoj

Britanski naučnici sa Svonsi Univerziteta u Velsu planiraju u sledećih godinu dana započeti sa testiranjem "pametnog zavoja" koji će moći kod pacijenata pratiti zaceljivanje rana kao i slati obavesti lekarima o stanju pacijenta kao i rane....Naučnici tvrde kako će uz ovog "pametnog zavoja" biti moguće brzo primeniti optimalnu terapiju za svakog pojedinog pacijenta.

Zavoj će lekarima podatke dostavljati WI-FI (bežičnom) internet vezom, a omogućiće i praćenje telesne aktivnosti pacijenata.

U razvoju zavoja je korištena nanotehnologija koja je ključna za efikasno praćenje zacelivanja rane uz pomoć minijaturnih senzora.

"Taj inteligentni zavoj koristi nano-tehnologiju da oseti stanje rane u bilo koje vreme. Povezao bi tu ranu sa 5G infrastrukturom, a ta infrastruktura, kroz vaš telefon, će takođe znati stvari o vama – gde ste, koliko ste aktivni u bilo koje doba. Kada iskombinuje sve te podatke, lekar zna kako se ponaša određena rana u određeno vreme i može iskrojiti protokol tretmana za svaku osobu i ranu." izjavio je Mark Klement, profesor i predsednik Instituta Životnih Nauka (ILS) 

Mediji su još 2003. godine prenosili kako je ekipa naučnika iz Portlanda u Oregonu na tragu zavoja čiji su sastojci oklopi račića i ocat, a koji teško krvarenje zaustavlja za nekoliko minuta.

Oni su tražili rešenje za stari problem kako ranjene vojnike na ratištu spasiti od totalnog krvavljenja, i slučajno otkrili kombinaciju iz kuhinje te je pomoću visoke tehnologije pretvorii u super lepljivi zavoj spreman za upotrebu.

Trebalo je godinu dana testiranja različitih supstanci  i nekih neortodoksnih da bi ekipa naučnika izabrala hitozan, protein koji se prirodno nalazi u mesu morskog račića.

Navodno se jedan od istraživača, Rui-Qing Qian, setio se otkrića iz 50-tih godina da sastojak oklopa morskog račića u dodiru s crvenim krvnim zrncima uzrokoje njihovo grušanje.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1