Najzanimljiviji sajt BalkanaNaci zlato brod

Hitlerove zlatne poluge su uvek bili predmet mitova i legendi sada već skoro ceo jedan vek. Britanski ronilac tvrdi da izgubljeno zlato nije u bunkeru ili u vozu u Poljskoj, nego da se ono nalazi na olupini potopljenog nacističkog broda MV "Wilhelm Gustloff" u ledenom Baltičkom moru...Nacistički oficiri su pokušali da prokrijumčare tri tone zlatnih poluga ukradenih iz Nemačke u poslednjim danima Drugog svetskog rata na izbegličkom brodu MV Wilhelm Gustloff.

Po sadašnjim cenama zlata, poluge će ( ako zlato bude na ovoj olupini broda) vredne oko 100 miliona funti ili oko 118 miliona evra!

Oficiri Trećeg Rajha su bili poznati po pljačkama blaga, i čuvanju vrednih dragulja, metala i umetničkih dela u trezorima banaka i širom njihovog carstva.

Ali zlom sudbinom, Wilhelm Gustloff nikada nije stigao na svoju destinaciju jer je potopljen od strane Sovjeta – gde je svih 9.500 putnika nestalo – u katastrofi brodoloma šest puta gorim od Titanika.

Bivši profesionalni ronilac Fil Sejers je ekskluzivno govorio za Daily Star Online o zlatu za koje veruje da je skriveno ispod Baltika na dubini od 450m.

61-godišnjak je izneo ove tvrdnje nakon sastanka sa preživelim sa tog potopljenog broda koji je otkrio neverovatnu tajnu tragičnog broda.

Rudi Lang je bio radio operater na brodu u trenutku potapanja, i svediočio je o utovaru sanduka na Wilhelm Gustloff-u u luci u Poljskoj, za koje je mislio da je nacističko zlato.

Tadašnji 17-godišnjak je bio taj koji je poslao SOS nakon što je brod pogođen sovjetskom podmornicom S-13.

Gospodij Sejers je iskoristio Langovu neverovatnu priču kao osnovu za svoj istorijski roman Baltičko zlato.

Wilhelm Gustloff je bio ponos Hitlerove mornarice i njegov admiralski brod. Ovaj brod je potopljen u januaru 1945. godine – sa više od 9.400 ljudi poginulih u potapanju.
Wilhelm Gustloff naci brod


Prvobitno luksuzni brod za krstarenje je pretvoren u bolnički brod tokom Drugog svetskog rata, pre nego što je počeo da se koristi kao deo Hanibal operacije – masovna evakuacija iz Pruske uoči okrutnog napretka brutalne Crvene armije Sovjetskog Saveza 1945. godine.

Dok su izbeglice hrlile na dokove Gdinje (Gotenfahen) u Poljskoj, i ukrcavali se na prod, nacistički šefovi su imali druge planove za utovar.

Svedoci tvrde da su satima pre nego što je brod isplovio, na dokove pristizali kamioni pod oružanom pratnjom i utovarali kutije pune zlata na Wilhelm Gustloff. Zlato je skriveno u ličnu Hitlerovu kabinu koja je bila čvrsta prostorija i bilo je stavljeno pod oružanu stražu.

Oko 10.000 putnika se naguralo na palubu broda koji je dizajniran da nosi samo 1.500.

Hitlerovo blago je nadgledao nacistički komandant Erih Koh – za koga se takođe priča da je prokrijumčario mitsku Sobu od ćilibara, osmo svetsko čudo, iz Konigsberg zamka.

Međutim, kada je ruski torpedo pogodio brod, zlato je izgubljeno ispod talasa zajedno sa olupinom i hiljadama muškaraca, žena i dece.

Gospodin Sejers, koji je sada generalni direktor kompanije za podršku ronjenja, je pronašao olupinu 1988. godine.

Otkrio je da je brod bio polomljen na komade i potpuno raspadnut, ostavljajući legendarno zlato zakopano ispod više hiljada tona izgužvanog metala.

Britanac je postavio spomen-ploču na brod i vratio se sa parom prozorčića da ih postavi u muzej preživelih, koji se sada nalazi u Kilu u Nemačkoj. Kada se vratio na površinu, shvatio je da jedan od prozorčića ima metalne rešetke – što sugeriše da je to bio prozor 'čvrste sobe'gde se nalazilo zlato.

On je rekao za Daily Star Online: "Mi znamo, iz prve ruke, da je celokupan tovar utovaren uz visoku bezbednost. To smo sve saznali od preživelih noć pre nego što su isplovili. Rudi Lang je izašao da zapali cigaru i sasvim slučajno bio tamo kada je zlato stiglo."

"On na prvi pogled nije znao šta je to, sve dok se 1972. godine nije sreo sa još jednim preživelim – koji je bio jedan od stražara koji su bili zaduženi za brigu o zlatu i otkrio mu šta je bilo u tim ogromnim sanducima."

On dodaje da su poljski lovci na blago razdvojili delove olupina u pokušajima da uđu u trag bogatstvu. Potopljeni brod Wilhelm Gustloff sada ima ozbiljan međunarodni ratni status – što znači da je zabranjeno ronjenje na 500 metara od broda.

Ali to nije sprečilo pohlepne lovce na blago da pokušaju da opljačkaju olupinu 2004. godine.

On je rekao: "Nacističke zlatne pluge su prošvercovane iz Konigsberga. To je fascinantna priča koja me je pratila ceo moj život."

"Po svemu što mi je preživeli rekao, verujem da je činjenica da je zlato prošvercovano iz Istočne Pruske."

Gospodin Sejers je dodao: "Gledajući stanje olupine iz 1988. godine, šta god da je na brodu će verovatno biti potpuno izgubljeno ispod gomile velikih metalnih ploča."

Izvor:Webtribune.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala