Najzanimljiviji sajt Balkananajvisi tinejdzer brok Braun

Mladi amerikanac Brok Braun koji ima 19 godina iz Mičigena ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao najviši tinejdžer na svetu.....Braun je trenutno visok neverovatnih 2,33 metra i po tvrdnjama doktora još će rasti.

Ukoliko Brok nastavi da raste 15,2 centimetra godišnje mogao bi uskoro da prestigne najvišeg čoveka na svetu Sultana Kosena koji trenutno ima 2,48 metara.

Kada je imao 5 godina Broku je dijagnostikovan Sotosov sindrom, poznatiji kao cerebralni gigantizam.

Reč je o retkom genetskom poremećaju koji karakteriše iznadprosečna porođajna težina i visina, brzi rast tokom prvih godina života, velike šake i stopala, visoko čelo, strabizam i blagi zastoj u mentalnom, motornom i socijalnom razvoju. Učestalost oboljenja je 1 naprema 15.000 novorođenih.
najvisi tinejdzer brok

Lekari su Brokovoj majci rekli da njen sin verovatno neće preživeti tinejdžersko doba, no on je ipak pobedio crne prognoze.

Osim gigantizma, mladić ima poteškoća u učenju, srčanu manu, ADHD, iskrivljenu kičmu i spinalnu stenozu (suženje kičmene moždine). Takođe, rođen je sa samo jednim bubregom pa ne može da uzima analgetike uprkos velikim bolovima u kičmi.

"U leđima osećam oštru bol kao da me neko propada iglom. Teško je. Kad bi bar lekari mogli nešto učiniti da mi pomognu", govori očajni Brok. Iako rešenje za taj problem ne postoji, lekari sada veruju kako će Brok ipak doživeti normalnu životnu dob

Neobično visok rast podrazumeva i visoke troškove života. Svu odeću i obuću Brok mora da pravi po meri koja ga dosta novca košta. Takođe, ima posebno izrađen krevet i stolicu koji su koštali oko 1.000 dolara.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala