Najzanimljiviji sajt Balkana

3d printer za hranu
Sećate li se serije "Zvezdane staze" (Star trek) kada iz replikatora izađe već spremljena hrana po vašem nalogu,izgleda da je pisac  imao dobru viziju budućnosti čovečanstva ! Na nedavno održanom najvećem svetskom sajmu elektronike (skraćeno CES) u Las Vegasu,po prvi put su predstavljeni široj javnosti  3D printeri koji prave hranu,dok su  "3D printanu hranu" testirali su i sami posetioci ovog sajma...


Printanje hrane nekima će se činiti kao naučna fantastika, ali ovako nešto se već desilo i to na ovom CES sajmu kako kaže BBC-jev novinar Rory Cellan-Jones. Nakon što je probao čokoladu koja je tek izašla iz 3D printera rekao je da ima "prilično dobar okus".  Dva 3D printera hrane, koji rade čokoladu i poslastice u čijoj je osnovi šećer, predstavila je u Las Vegasu američka firma 3D Systems, a u prodaju kreću kasnije ove 2014. godine. Takvi oblici poslastica teško bi se napravili pomoću tradicionalnih metoda. 
Manji 3D printer nazvan "Chefjet" ograničen je na jednobojne kreacije, dok veći "Chefjet Pro" može proizvesti višebojne slatke proizvode

Međutim kada se ovi 3D printeri za hranu nađu u prodaji cene neće biti svima prihvatljive.Očekuje se da će osnovna verzija 3D printera za hranu koštati oko 5.000 američkih dolara, a naprednija oko 10.000 dolara!

Oba modela mogu proizvesti čokoladu ili slatkiše od šećera prožetog vanilijom, mentom i drugim okusima. Veći je u stanju napraviti slike "fotografske kvalitete" mešanjem različitih sastojaka koji se onda mogu omotati oko kolača i drugih površina.Sve se radi sloj po sloj.
replikator star trek
Printeri rade slatkiše tako da prvo naprave fini sloj šećera s okusom koji nakon toga premazuju vodom kako bi se stvrdnuli.   NASA je u maju prošle godine dala novac za razvoj 3D printera hrane koji bi mogli koristiti astronauti.

Osnivač teksaške firme "Systems & Materials Research Anjan Contractor" razvio je printer za hranu koji koristi sirovine u praškastom i uljevitom stanju, koje je moguće čuvati i do 30 godina bez kvarenja. Pomoću kojih stvara jela po narudžbi i odgovarajuće hranjivosti od šećera, složenih ugljikohidrata, belančevina i drugih temeljnih sastojaka

Tako da na kraju slobodno možemo reći budućnost je počela, ne baš kao u zvezdanim stazama ali je počela i to je nešto zar ne?
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1