Najzanimljiviji sajt Balkana

li fi tehnologija bezicni internet

U budućnosti nas očigledno čeka novi način prenosa podataka internetom,tako da će jednog dana Wi-Fi "otići u penziju". Nova vrsta bežične internet tehnologije zove se "Li-Fi"...


"Li-FI nova vrsta bežične tehnologije" daje pristup internetu 100 brže od tradicionalnih Wi-Fi rutera, uz brzinu od jednog gigabajta po sekundi.


Profesor Harald Haas, sa Univerziteta u Edinburghu,je pionir ove zanimljive tehnologije te je on lično skovao reč "LiFi" 2011 godine, a tehnologiju jr prikazao na TED konferenciji (Technology, Entertainment and Design)Takođe ovo je po prvi put u svetu da je korištena ovakva vrsta bežičnog prenosa podataka u stvarnom okruženju.

Sve što vam treba je izvor svetlosti (standardna led sijalica), internet konekcija i foto detektor. Ovaj način pristupa internetu testiran je u glavnom gradu Estonije, Talinu, u okviru start-ap projekta Velmeni.

Sam sistem radi na sličan način na Morseov kod, pomoću vidljive svetlosne komunikacije (VLC), ali djeluje pri brzinama koje su previsoke da bi se mogle otkriti golim okom.Li-Fi tehnologija koristi vidljivu svetlost između 400 i 800 teraherca (THz), a prenosi poruke putem binarnog koda

Test je izveden u sobnim uslovima: Ljudi okupljeni oko ovog start-ap projekta su koristili sijalicu da bi preneli podatke brzinom od jednog gigabajta (1GB) u sekundi. Laboratorijski testovi daju teorijsku brzinu do 224 gigabajta (244GB) u sekundi.Što vam je otprilike preuzimanje 16 filmova od na primer veličnine 1,5 GB u jednoj sekundi!

lifi tehnologija prenosa

Li-Fi tehnologija (koju neki već nazivaju svetlosnim internetom) mogla bi, prema rečima Dipaka Solankija, šefa start-ap projekta, da bude dostupna korisnicima u narednih tri do četiri godine,znači daj je možemo očekivati već 2019 godine!

Profesor Has je opisao budućnost u kojoj će milijarde sijalica postati wirless hot-spotovi. I dodao:

"Sve što trebate učiniti je odgovarjući mali mikročip u svaki potencijalni svetlosni uređaj,to bi rezultiralo sa dve osnovne funkcionalnosti. Osvetljenje i bežični prijenos podataka. U budućnosti ćemo imati na milijarde sijalica, a isto toliko  Li Fi bežičnih hot spotova razmeštenih širom sveta  što bi bilo ekološki čistije a imali bi i svetliju budućnost."

Velika prednost Li-Fi tehnologije je što se, za razliku od Wi-Fi tehnologije, ne meša ni sa kakvim radio signalom, ne ometa nikakav rad i mogla bi da bude sastavni deo opreme u avionima ili na drugim mestima gde je interferencija signala - problem.

Ipak - i ova tehnologija ima jednu manu: ne može biti primenjena po danu, na mestima gde je prostor obasjan sunčevim zdracima - jer bi tada ipak došlo do jer bi tada ipak došlo do ometanja signala. Možda će u naredne tri godine i ovaj problem biti rešen.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1