Najzanimljiviji sajt BalkanaEvacuatedTubeTransport1
Zamislite da živite u Londonu na primer i uskačete u vakumsku cev odlazite na posao,da bi sišli u blizini svoje kancelarije u Njujorku,za samo 15 minuta!Ovo jedna zaista revolucionarna ideja za super brzi javni prevoz budućnosti....

Mnogi misle da su sa ovom inovacijskim načinom prevoza stručanjaci sa projekta ETT potpuno u pravu, to je upravo ono što smo mogli očekivati jednog dana u budućnosti

Evacuated Tube Transport (skraćeno:ETT) je super brzi prevoz budućnosti zamišljen u obliku cevi bez vazduha,kažu njeni projektanti.Oni dodaju daje ovo je sigurniji, jeftiniji i tiši prevoz od vozova ili aviona.
Korišćenjem ovih bezvazdušnih vakuum cevi,s "putničkom tubom" od 183kg i sa šest sedišta u njima, oni su dizajnirani da dostignu fenomenalne brzine do 6.400 kilometara na sat time.Time će se koristiti daleko manje energije nego kod konvencionalnih metoda transporta.

Ovakav vakumski prevoz u budućnosti bi omogućilo da putnici putuju od Njujorka do Los Anđelesa za samo 45 minuta.! Ili od Njujorka do Pekinga za samo dva sata, ili jedno putovanje oko sveta  u vakum putničkim tubama bi trajalo svega šest sati.!

Dizajneri koji stoje iza ETT projekta veruju da se njihov sistem moći da postigne pedeset puta više prevoza po kVh od električnih automobila i vozova.Oni predviđaju da će ove putničke vakum tube( cevi) funkcionisati ( vremenom) i kao lične trasnportne tube, i da će biti umrežene i automatski trasirane kao što je internet saobraćaj danas.
EvacuatedTubeTransport2
Stručnjac sa ovog projekta tvrde tvrde da bi izgradanja ovih vakumskih cevi sa putničkim tubama bila jeftina za skoro četvrtinu troškova gradnje autoputeva i desetinu troškova gradnje brze železnice.

Uprkos neverovatnim brzinama koje bi ETT proizvodile one su po tvrdnjama stručnjaka koji su osmislili ovaj način prevoza,dizajnirane tako putnici bi bili u tubama podvrgnuti minimalnoj G sili, mada kada gledamo sa strane fizike ovo i nije baš najasnije.

Ime Evacuated Tube Transport je izmislio mašinski inženjer Daril OSTER početkom devedesetih, a 1997 je dobio patent za ovu tehnologiju.Daril je imao i više pounda za početak razvoja ove tehnologije od južne Koreje ali za sada je samo ostalo na pozivima.Kako bi to izgledalo pogledajte u video lipu koji sledi.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala