Najzanimljiviji sajt Balkana

bumbar i lopta

Verovali ili ne bumbari mogu da nauče da igraju fudbal! Ovako nešto tvrde i smatraju naučnici iz londonskog univerziteta Kraljica Meri (Queen Mary) ....

Britanski naučnici su uspeli da ubede bumbare da guraju lopticu ka golu.!

Ova naizgled trivijalna aktivnost, posledica je studije kognitivnih sposobnosti nad ovim insektima koja je utvrdila da oni jedini poseduju mogućnost da koriste alate poput primata, nekih morskih sisara i ptica.


"Hteli smo da istražimo kognitivne limite bumbara testirajući njihovu sposobnost da koriste veštačke predmete za zadatak sa kojim se nikada u evolutivnoj istoriji nisu suočili", rekao je jedan od autora studije, doktor Klint Peri.

Bumbari su za ispunjen zadatak nagrađivani hranom.

Neki su učili posmatrajući druge, a neki gledajući kako magnet pomera lopticu, dok poslednja grupa nije dobila demonstraciju.

Posebno je zanimljivoto što su insekti pronalazili načine da efikasnije obave zadatak, ispravljajući greške svojih prethodnika.

"Rešavali su problem na drugačiji način od pokazanog, ukazujući da bumbari posmatrači nisu jednostavno kopirali ponašanje koje su videli, već su ga poboljšali. To pokazuje impresivnukognitivnu fleksibilnost, posebno za insekte“, izjavio je drugi autor studije, doktor Oli Lukola.
 Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1