Najzanimljiviji sajt Balkana


Petrifying  bunar koji okameni gotov sve predmete

Petrifying  bunar
je lociran na obali reke Nid u blizini mesta Knaresborougha,Severni Jorkšir, u Engleskoj ovaj zanimjivi i neobični bunar može da sve  predmete  pretvori u kamen.!...
 
Tako da ako se stavi bilo koji predmet  u Petrifying bunar poput lišća, granja, mrtvih ptica, i  naravno ono se pretvoriti u kamen u roku od nekoliko meseci!
 
Vekovima meštani mesta su bili uvereni da je Petrifying  bunar uklet. Priče je podstakla i činjenica da je jedna strana zida izgleda kao lobanja mitskog bića.Legenda kaže da onaj ko dotakne vodu ovog bunara, može da se pretvori u kamen, a avanturisti često ostavljaju razne predmete u bunaru.
 
Mistični bunar je prava turistička atrakcija, koji prema jednoj legendi je mesto gde se nalazi devojka koja može da vam prorekne budućnost, a koja je rođena iz braka prostitutke i đavola, lično.
 
Najstariji zapisi o bunaru su iz 1538. godine kada se verovalo da je voda iz bunara lekovita. Lokalna legenda kaže da je u pećini u kojoj se nalazi bunar rođena Moder Šipton, ćerka lokalne prostitutke. Devojka je bila opisana kao ružna, pa se verovalo da joj je otac đavo.

Petrifying  bunar okameni razne predmete
 
Kasnije se proširila priča da je devojka imala natprirodne moći, kao i da je mogla da proriče budućnost. Navodno predvidela je pad španske armade 1588. godine, veliki požar u Londonu 1666. godine, kao i izum telefona. U 17. veku bunar je postao turistička atrakcija. 
 
Ipak moderna nauka je zaključila kako se u vodi nalazi visoka koncentracija minerala koji stvaraju "ogrtač" oko predmeta. U vodi je visoka koncentracija kalcita,  pa je zabranjeno pijenje ove vode
 
Danas radoznali avanturisti kao i posetioci često u bunaru ostavljaju razne predmete poput bicikala, lanca, medvedića - koji se stvarno okamenjuju.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1