Najzanimljiviji sajt Balkanapecat kineski carski

Kineski carski pečat iz epohe Ćjanlun (1736-1798 ) prodat je za rekordnu aukcijsku sumu! I to jednom nemenovanom kineskom kolekcionaru za 21 milion evra!...Ova prodajna cena je dvadeset puta više od procenjene početne aukcijske cene na aukciji u Parizu, potvrđeno je iz aukcijske kuće "Druo".

Vrednost pečata je bila procenjena na između 800.000 i milion evra. Napravljen je od bež i crvenog steatita, jednog od najdragocenijih materijala za pečate tadašnjeg vremena, iz jugoistočne provincije Fudžijan.

Inače, ovo je rekordan iznos za koji je prodat na aukciji jedan pečat, a raniji rekord iznosio je 13.840,000 evra

U aukcijskoj sali i preko telefona, više ljudi se nadmetalo za kupovinu tog pečata, ukrašenog stilizovanim zmajevima, simbolom carske vlasti.

Prema oceni stručnjaka sa aukcije, car Ćjanlun je poznat po tome što je imao veliki broj carskih pečata, izuzetne izrade.Car je veliku pažnju pridavao umetnosti i kulturi, i naredio je da mu se izradi više od 1.800 carskih pečata.

Tako je od 1.800 pečata, približno 700 njih nestalo, a oko je 1.000 sačuvano u muzeju Zabranjenog grada u Pekingu. Danas, svaki od ovih kineskih carskih pečata vredi pravo malo bogatstvo, pa ne čudi da su predmet traganja mnogih kolekcionara širom sveta.

Pečat je krajem 19. veka kupio mladi francuski kolekcionar, lekar koji je radio u mornarici i koji je više puta boravio u Kini. Predmet je od tada u istoj porodici.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala