Najzanimljiviji sajt Balkana


Češka republika menja ime u čekija

Predsednik, premijer i predsednici oba doma parlamenta Češke odobrili da zemlja pored zvaničnog naziva Češka Republika u inostranstvu i u Ujedinjenim nacijama počne da koristi naziv Čekija....Dogovorili smo se da pored punog političkog naziva inostranstvo obavestimo i o skraćenom nazivu koji se odomaćio kao Češka, a jedini ispravan prevod na engleski je Čekija (Czechia). Da se ne izgovara pogrešno", rekao je novinarima ministar inostranih poslova Lubomir Zaoralek.

Nakon sastanka kod predsednika Češke Miloša Zemana, šef diplomatije rekao je da će predati verbalnu notu UN da uvrste i to skraćeno ime u svoje prevode, a organizatori raznih konferencija, sportskih i kulturnih događaja moći će sami da biraju da li će Češku predstaviti punim ili skraćenim imenom.

Skraćenim imenom biće označavana češka roba, Češka/Čekija će stajati na dresovima sportista a takođe i na mapama koje se objavljuju u inostranstvu.

Glavni zagovornik uvođenja zgodnog, kratkog imena za celu zemlju bio je predsednik Zeman koji već izvesno vreme to kratko ime upotrebljava jer mu se pun zvanični naziv čini suviše formalan i hladan.

Inače ne postoji standardizovano englesko ime u jednoj reči za Češku Republiku, poput recimo Francuske što predstavlja skraćenu verziju Francuske Republike, podseća Rojters.

Međutim, nisu svi oduševeljni izborom imena države, na primer ministarka lokalnog razvoja Karla Šlehtova se plaši da će svet mešati Češku i Čečeniju.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1