Najzanimljiviji sajt Balkana

mamut

Naučnik i profesor Džordž Čerč, koji predvodi tim za vraćanje na Zemlju, runastog mamuta koji je izumero pre više miliona godina otkriva da je tim Harvarda na samo dve godine od stvaranja hibridnog embriona mamaunta,....

Embriona u kojem će osobine mamuta biti "ubačene" u jedinku azijskog slona.

Runasti mamut nestao je sa Zemlje pre 4.000 godina, ali naučnici kažu da su na pragu „vaskrsenja“ drevne životinje, doduše u nešto izmenjenom obliku, zahvaljujući ambicioznoj primeni genetskog inženjeringa.


Govoreći na godišnjem okupljanju Američke asocijacije za napredak nauke (AAAS) u Bostonu, profesor Džordž Čerč otkrio je da se tim Univerziteta Harvard primakao na dve godine od stvaranja hibridnog embriona.

"Naš cilj je da napravimo hibridni embrion slona i mamuta. U stvari, to bi bio više slon sa osobinama mamuta. Još nismo stigli do kraja puta, ali bi to moglo da se desi za nekoliko godina", objasnio je profesor Čerč.

To biće, koje naučnici nekada nazivaju mamofantom (kombinacija engleskih reči mamut i slon), bilo bi delom slon, ali sa malim ušima, potkožnim naslagama masti, dugim krznom, kao i krvlju koja podnosi niske temperature.

Geni mamuta koji nose ove osobine ubacuju se u DNK slona moćnom metodom prepravljanja gena pod nazivom CRISPR.

Tim je stigao do stadijuma manipulacije ćelijama, a sada se krupnim koracima kreću ka stvaranju embriona.

Međutim, naučnici naglašavaju da imaju još dosta posla i provera "laboratorijske embriogeneze"“ i da može da prođe još dosta godina pre nego što dođu do ozbiljnog pokušaja kreiranja živog bića.Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1