Najzanimljiviji sajt Balkana

crv pod mikorskopom
Vekovima duga potraga za večnom mladošću dovela je naučnike na neočekivan izvor - do malog crva.Valjkasti crv C. elegans može da uđe u stanje izgladnjivanja i zaustavi svoje starenje ovako nešto tvrde naučnici....


Nova studija ovog fenomena trebalo bi da jednog dana dovede do preparata koji će produžavati mladost.
"Moguće je da niskokalorična ishrana i kod nas izaziva sličan efekat i 'zamrzava' procese u ćelijama", kaže biolog Univerziteta "Duke"“ Dejvid R. Šervud.

"Sada treba da nađemo način da ovaj proces pokrenemo uz pomoć leka, kako bismo uživali u mladosti duže bez bola ili uskraćivanja hrane“", navodi Šervud.

Naučnici su otkrili da C. elegans u periodima koje provodi bez hrane, ulazi u neobično stanje - iako se i dalje kreće u potrazi za hranom, njegove ćelije i organi su potpuno uspavani.Kada hrane ponovo ima u izobilju, crv se razvija normalno, ali može da preživi dvostruko duže u odnosu na uobičajeno trajanje života.


Studija objavljena u PLOS Genetics otkrila je da ova vrsta crva može da se izgladnjuje i do dve nedelje, a da se posle toga, kada dođe do hrane, normalno razvija.

Pošto „biološki sat“ ne otkucava dok je crv u toj fazi, izgladnjivanje mu zapravo produžava život.
"Ova studija će imati veliki značaj ne samo u proučavanju starenja, nego i raka" dodaje Šervud.

"Jedna od najvećih misterija je kako ćelije raka mogu tako rano da metastaziraju, a zatim budu godinama uspavane pre buđenja. Pretpostavljam da je princip sličan kao kod crva", ističe Šervud.Istraživači sada izvode niz genetskih studija, kako bi proverili da li mogu naći drugi način da uvedu C. elegans u pomenutu fazu.

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala