Najzanimljiviji sajt Balkana
Mlinski ( brašnarski)crvi koji jedu plastiku rešenje za plastični otpad

Plastika sve više svakoga dana zagađuje našu planetu Zemlju i ona se smatra jednim od najvećih faktora za globalno zagađenje jer je period razlaganja izuzetno dugačak i prilikom spaljivanja zagađuje okolinu.Ali izgleda da je plastika dobila protivnika a taj protivnik je obični mlinski ( brašnarski) crv!....


Mlinski crvi, too jeste bakterije koje žive u njima, mogu bezbedno da razgrađuju razne vrste plastike, pokazalo je jedno istraživanje inženjera sa Univerziteta "Stanford", u saradnji sa kineskim kolegama.

Zbog plastike na primer samo u Sjedinjenim Državama se godišnje u đubre baci 2,5 milijardi plastičnih čaša. Iako je količina ogromna, to je samo delić ukupna 33 miliona tona plastike koja godišnje samo u Americi završi u smeću.

Samo oko 10 odsto se reciklira, a ostatak predstavlja veliku opasnost za živi svet, od zagađivanja vode do trovanja životinja. Tu na scenu stupa mlinski crv! Najnovije istraživanje pokazalo je da mogu da prežive na dijeti od stiropora i drugim oblicima polistirena.

Vejmin Vu, viši istraživački stručnjak sa odeljenja za javni inženjering i zaštitu životne sredine Univerziteta Stanford, zajedno sa svojim kolegama otkrio je da mikororganizmi u telu crva razlažu plastiku.

"Naše otkriće je otvorilo vrata u rešavanju globalnog problema zagađivanja plastikom", rekao je Vu.

Istraživanje, objavljeno u Environmental Science and Technology, detaljno objašnjava proces i predstavlja dokaze bakteriološke degradacije plastike unutar probavnog procesa crva.

Dalji napori naučnika fokusiraće se na otkrivanje načina na koji bakterije unutar crva uspevaju da razgrade plastiku, što bi, ukoliko bude utvrđeno, moglo da dovede do potpunog rešavanja problema zagađivanja plastikom.

"Uvek postoji mogućnost veoma važnog otkrića na najbizarnijim mestima gde ih niko ne očekuje. Ponekad, nauka iznenadi vas. Ovo je za sve nas šok", istakao je Krejg Kridl, profesor koji je nadgledao istraživanje Vejmin Vua i njegovih kolega.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala