Najzanimljiviji sajt Balkana

Crne kokoške Ayam Cemani
Crna boja u prirodi za neke životinje nije neuobičajena,tako postoje crni medvedi, psi, mačke, ptice… ali i jedna vrsta kokoške ! Ime toj vrsti cnrih kokošaka je Ayam Cemani! Ove crne kokoške Ayam Cemani su  potpuno crne i sa vanjske, i sa unutrašnje strane....

Njihovo perje je crno, njihov kljun, kandže, pa čak i meso, kosti i svi unutrašnji organi. Jedina stvar koja nije potpuno crna kod ovih koka jeste krv, koja je opet toliko tamna da ljudi često pomisle da je i ona crna.

Reč "Ayam" u Indoneziji znači "pile" a druga reč "Cemani" u prevodu znači “potpuno crno”.Ili jednostavno prevedeno "crno pile"  Ova neobična pasmina kokošaka potiče sa  Jave u Indoneziji, a u Evropu su stigle tek 1998. godine
Crne kokoške Ayam Cemani su veoma skupe

Te godine kada su dospele na Evropsko tlo su privukle veliku pažnju među ljubiteljima peradi zbog svog izgleda i genetike. Inače da dodamo i to da crne kokoške Ayam Cemani su jedna od najskupljih vrsta kokoški na svetu tako samo jedna ova crna kokoška može koštati i do 2.500 dolara.!Ayam Cemani su crne zahvaljujući genetskoj karakteristici poznatoj kao “fibromelanosis” koja pomaže pri ubrzanom stvaranju crnih pigmentnih stanica. Gen koji uzrokuje fibromelanosis je mutacija koja postoji u Aziji više od 800 godina, a koja obuhvaća nekoliko vrsta peradi, kao što su Švedske Crne kokoši ili Svart Hona, koja ima iste osobine kao i Ayam Cemani.
meso Crne kokoške Ayam Cemani

U Aziji se meso ove kokoške veoma ceni, jer se u nekim regijama veruje da posjeduje mistične moći. One se ponekad i žrtvuju tokom porođaja, jer se veruje da će doneti sreću majci i detetu, ali se takođe žrtvuju i tokom drugih važnih događaja u životu, jer se generalno veruje da donose dobru sreću ljudima.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1