Najzanimljiviji sajt Balkana

ljudsko telo

Čovekovo telo i dan danas predstavlja naučnicima i dokotorima neiscrpan izvor informacija ali zagonetki. Naše telo je zaista fascinantan i neverovatan sklop različitih funkcija....Neke funckije u našem - čovekovom telu nam pomažu u da se održimo živima dok druge nas znaju upozoriti odnosno biti jedna vrsta odbrambenog sistema našeg tela


Zevanje

Ono služi za "hlađenje mozga" ako je prestimuliran ili prezauzet.

Kihanje

Njime se telo rješava "smeća" koje pokušava ući u organizam, a to su obično alergeni, mikrobi, prašina i ostali iritansi.

Rastezanje

Ljudi se instinktivno rastežu kako bi pripremili telo za fizičke aktivnosti koje ih čekaju tokom dana. Dok se istežemo, u isto vreme rade mišići, pokreće se cirkulacija i popravlja raspoloženje.

Štucanje

Kada se iziritira pneumogastrički živac, počinjemo štucati. Obično se to događa kada prebrzo pojedemo hranu, progutamo prevelik komad ili se jednostavno prejedemo, prenosi Brightside. Ovaj živac smješten je blizu dijafragme i želuca.

Iznenadni trzaj tela

Verovatno ste nekada doživeli kada ste legli na spavanje. Kada polako počinjete tonuti u san i odednom vam se celo telo trzne, kao da je doživjelo električni šok. Ovaj fenomen rezultat je naše evolucije i mozak nas zapravo pokušava spasiti. Kada počnemo tonuti u san, disanje se smiruje, puls se smanji ali vrlo malo, a mišići se počnu opuštati. Tada naš mozak ovo interpretira kao pretnja smrću i zato nas šokira kako bismo se sami spasili.

Smežurana koža na prstima

Čovekovo telo kada je predugo izloženo vlazi tumači tako da je naša okolina postala klizava Zato se koža na prstima nabora (smežura) kako bi se lakše kretali kroz klizave površine.

Gubitak pamćenja

Izrazito neprijatni događaji često se zaboravljaju jer naš mozak doslovno briše te ružne trenutke iz memorije kako bi mogli normalno funkcionisati odnosno naše telo

Naježenost

Primarna funkcija naježenosti je smanjenje gubitka topline kroz kožu kako bismo mogli održati telo toplim u ekstremno hladnom ili neprijateljsko nastrojenom okruženju.

Suze-plakanje

Stručnjaci veruju da nam suze služe kao obrambeni mehanizam u teškim trenucima. Kada počnemo plakati delom zaboravimo na ono što doživljavamo jer smo zauzeti plakanjem.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1