Najzanimljiviji sajt Balkanasedimentne stene na Marsu
...Bar tako kažu i tvrde naučnici iz NASA ! Jer nekada davno Krater Gejl, u koji je Kjurioziti prvobitno sleteo, bio dno ogromnog jezera! Slojevi sedimentnih stena, njihova debljina i tip, odgovaraju onima koji se mogu pronaći u jezerskim basenima na Zemlji....

Pre nekoliko milijardi godina marsovski krater Gejl, prečnika 154 kilometra, bio je dno ogromnog jezera, a naučnici smatraju da su u njemu uslovi bili dovoljno dobri za razvoj mikroba.

Majkl Mejer, vođa programa za istraživanje Crvene planete, objašnjava da nalazi rovera o sedimentnim stenama unutar kratera ukazuju da je drevno jezero postojalo dovoljno dugo da bi formiralo sistem reka i njihovih širokih delti.
na Marsu je nekada postojalo jezero

Zahvaljujući vodenim tokovima, vetru i aluvijalnim nanosima – formirana je pet kilometara visoka planina u centru kratera.To znači da ona nije postojala kada je krater formiran, koji je najverovatnije nastao kao rezultat udara asteroida pre više od četiri milijarde godina.

Činjenica da se u krateru nekada nalazilo jezero nameće pitanje: Kakva je klima bila potrebna da bi se toliko vode održalo tako dugo?

"Da bi se milionima godina održalo toliko vode, klima je morala biti izuzetno vlažna, sa veoma aktivnim hidrološkim ciklusima", objasnio je jedan od članova istraživačkog tima Ašvin Vasavada.

Teorija o velikoj količini vlage u atmosferi u skladu je sa pretpostavkama naučnika da je na Marsu nekada davno bilo mnogo vode.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala