Najzanimljiviji sajt Balkana
NASA je saopštila sinoć svet da je rover Curiosity koji se nalazi na Marsu po prvi put u ljudskoj istoriji je u nedelju ispalio laserski zrak na nekoj drugoj planeti i napravio rupu u jednom malom Marsovom kamenu!....

Ovim laserskim "gađanjem" kamena  je izvršeno testiranje specijalnog lasera “Kemkama”,( Chemcam, skraćenica od “Chemistry and Camera”,"Hemija i Kamera”), najjačem ikada upotrebljenom na nekoj planeti.Curiosity  je tako laserom sa udaljenosti od skoro 2,5 metra pogodio marsov kamen jeom su naučnici na Zemlji dali ime “Coronation” i u njemu napravio rupu.Inače ovaj Curiosity laser služi za prikupljanje podataka o sastavu stena na Marsu za koji će biti i upotrebljen.

On je za deset sekundi pogodio kamen sa 30 pulseva od po 14 milidžula,a svaki je trajao milijarditi deo sekunde i imao više od milion vata snage,saopštila je NASA. Iako je ovo bilo testiranje,“Kemkam” je već prikupio više podataka nego što se očekivalo.NASA je objavila prvu sliku na kojoj se vidi kamen pogođen laserom.

"Naš tim je uzbuđen i vredno radi i ispituje rezultate.Osam godina pravljenja ovog instrumenta, konačno se isplatilo" izjavio je Rodžer Vins iz Nacionalne laboratoriju u Alamu,glavni naučnik zadužen za laser “Kemkam”.“Kemkam” koristi tehniku spektroskopije laserski indukovanog raspada, koja se koristi i u nuklearnim reaktorima, na ispitivanju morskog dna pa i otkrivanju tumora.

Hemijski sastav "Kemkam" može odrediti bez fizičkog kontakta,s udaljenosti do sedam metara,na temelju boje svetlosti koju atomi emituju nakon što se pogode laserom.Ovo je,međutim, prvi put da se ova tehnika koristi u istraživanju izvan Zemlje.Prema rečima, Silvestra Morisa sa instituta za astrofiziku i planetologiju u Tuluzu tokom testiranja na Marsu prikupljeno je više podataka nego tokom njegovog ispitivanja na Zemlji.
izvor.blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala