Najzanimljiviji sajt BalkanaNASA-in svemirski rover Curiosity je pronašao nepobitan dokaz da je voda na Marsu nekada davno,pre više miliona godina postojala.!Na fotografijama koje je "Curiosity" fotografisao i poslao na zemlju na crvenoj planeti naučnici su uočili kompozicije stena....

za koje smatraju da predstavljaju drevno korito reke koja je nekad u davno pre više miliona godina proticala.

Fotografije koje je poslao Kjuriositi pokazuju kompozicije stena sastavljenih od šljunka i peska,a naučnici su sigurni i veruju da je to kamenje nekad erodiralo u vodi.Veličina i oblik kamenja ukazuju na brzinu i dužinu rečnog toka, naveli su naučnici na konferenciji za štampu u laboratoriji Nase u Pasadeni."Oblici govore o tome kako su oni preneti,a veličina da nisu nošeni vetrom.Preneti su vodenim tokom" izjavila je Rebeka Vilijams, naučnik.

Istraživači su, prethodno, otkrili druge dokaze o nekadašnjem postojanju vode na crvenoj planeti, ali ovo je prvi put da je otkriveno drevno korito reke, prenosi AFP. To je prelazak sa spekulacija o veličini materijala rečnog korita na direktnu opservaciju toga, smatraju naučnici.

Cilj dvogodišnje misije, vredne oko 2,5 milijardi dolara, jeste da otkrije mesto na kojem su mikroorganizmi nekada mogli da se razviju.Kao dodatak tome, Kjuriositi pokušaće da nađe tragove vode i organska jedinjenja, kao još jedan dokaz postojanja života u prošlosti.Cilj dvogodišnje misije,svemirskog rovera Curiosity i NASA-e, vredne oko 2,5 milijardi dolara, jeste da otkrije mesto na kome su mikroorganizmi nekada mogli da se razviju.
izvor:rts.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1