Najzanimljiviji sajt Balkana


"Kjuriositi" (Curiosity) rover robot svemirske kompanije NASA-e spustilo se jutros na crvenu planetu Mars,gde će provesti dve godine u potrazi za pronalaženjem dokaza da je nekada na Marsu postojali uslovi za život....

Tako je danas nešto posle 7:30 po našem vremenu Curiosity robot dodirnuo tlo crvene planete Mars sa koje su nam već posle 7 minuta stigle i prve slike stenovitog terena koje je robot rover snimio..Robot Curiosity( u prevodu  radoznalost) se spustio u krateru Gejl,jednom od najvećih udubljenja na Marsu,u potrazi za mogućim pokazateljima da su na toj planeti nekada živeli mikroorganizmi.


"Ne mogu da verujem.Ovo je neverovatno "izjavio je medijima Alen Čen,zamenik vođe tima za spuštanje rover robota "Curiosity"
Letelica "Kjuriositi",najambicioznija i najveća mašina koja je ikada poslata u kosmos, poletela je sa Zemlje u novembru 2011. godine i gde je "prevalila" put od velikih 560 miliona kilometara.

Rover, koji je poznat i pod nazivom Marsova naučna laboratorija,opremljen je sa insutrumentima za ispitivanje stenaMisija "Kjuriositija", u prevodu "radoznalost", je koštala 2,5 milijarde dolara a sonda je do sada najsofisticiranija koja je pošla put Marsa.

Ona nosi visokorazvijenu opremu za analizu stena i zemljišta Marsa.Sonda ima 900 kilograma i veličine je malog terenskog automobila.
izvor.bli.rs
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1