Najzanimljiviji sajt Balkanaretki "živi fosil" kineskog  dazdevnjaka
Čuvar parka Xiao iz Kine pronašao je ogromnog retkog kineskog daždevnjaka, najvećeg živog vodozemca. Ova vrsta je poznata i pod imenom "živi fosil" - zato što se izgled kao i sama njihova vrsta nije promenila zadnjih 170 miliona godina.!..

Inače ova vrsta dazdevnjaka se vodi kao "kritično ugrožena vrsta“ i nalazi se na "Crvenoj listi“ Međunarodne unije za zaštitu prirode, a u Kini se tretira kao zaštićena vrsta.

Čuvar Xiao bio je šokiran kada je ugledao džinovskog daždevnjaka kako pliva u vodi ! Na svetu postoji samo nekoliko živih primeraka ove najstarije životinjske vrste, čiji se izgled jedva promenio još od doba Jure.

Džinovski retki kienski daždevnjak, kojeg je pronašao Sjao bio je dugačak 83 centimetara i težak 5,5 kilograma! A  pronađen je u gradu Hejuen, u provinciji Guangdung.
živi dazdevnjak bio je dugačak 83 cm

Naravno, Sjao je nakon fotografisanja vratio daždevnjaka nazad u reku, dok su ga zainteresovani turisti pomno posmatrali.

Ali, bez obzira na to u ovoj zemlji ovi džinovski vodozemci zaštićeni oni važe za pravi specijalitet među bogatima. Zato se broj ove populacije  na žalost drastično smanjio u poslednjih 30 godina, zbog krivolova i uništavanja njihovog prirodnog staništa.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala