Najzanimljiviji sajt Balkana

da hong pao caj najskuplji i najređi na svetu

Ekstemno velika cena preko 1.000 dolara za čaj zvuči možda preterano. Ali za ovu posebnu vrstu čaja "Da Hong Pao" ekstemno veliku cenu spemni su platiti bogati kolekcionari čaja jer ovoj jedan od najređih na svetu i najskupljih na svetu čajeva!.."Da Hong Pao" u bukvalnom prevodu znači "veliki crveni ogrtač" i zapravo je varijacija Uuii Oolong čaja. Raste samo u Wuyishan kineskoj pokrajni, i to samo na jednom mestu u blizini hrama Tjansin.


Gmrlje čaja jedno vreme je održavao monah Če koji je došao u hram 1990 godine nakon proterivanja monaha za vreme Maove vladavine 1958.godine ali je brigu o "Da Hong Pao" čaju danas, prepustio kineskoj vladi koja proizvodnju strogo kontroliše i čuva čaj

Gram čaja "Da hong pao" košta oko 1.400 dolara, što ga čini jednim od najskupljih čajeva na svetu. Jer ovaj skupi čaj je zapravo vredi 30 puta više (1 gram) nego zlato iste težine ! 

Pošto je za jednu šolju ovog napitka potrebno 2,5 grama, znači da jedna šoljica čaja Da Hong Pao vredi oko 3.500 dolara. Jedan bogati kupac je tako 2002 godine kupio 20 grama čaja "da hong pao" za vrtoglavih 28.000 dolara!

Legenda kaže da je to izvorni Da Hong Pao čaj ima neverovatna lekovita svojstva i da je drveće čaja sačuvano još od Ming Dinastije a takođe imaju i medicinsku upotrebu.

Krševiti pejzaž kenske pokrajne Vujišana poznat je po čaju već decenijama. Kiša koja se sliva niz krečnjačke klisure i zašiljene stene spušta se niz planinu u uskim potocima i vodopadima. Ona je izuzetno bogata mineralima, koji joj daju najskupljem čaju na svetu specifičan ukus. Nekoliko kineskih Vladinih zvaničnika tvrdi da se njegov bogati cvetni ukus zadržava u ustima i nekoliko minuta nakon ispijanja.

"Izvorni čaj je toliko skup jer danas gotovo da nema tih prvobitnih biljaka. Njihova vrednost je gotovo neprocenjiva" kaže stručnjak Ksaning Vu.

Po nekima, kineska vlada je prodala 1998. godine vrećicu čaja Da Hong Pao na aukciji za neverovatnih 900.000 dolara, što bi odgovaralo dabašnjoj ceni od oko 1.250.000 dolara za kilogram.!

Inače ovaj čaj se tretira se kao nacionalno blago te se nude kao nacionalni poklon bitnim ličnostima i gotovo ga je nemoguće naći u prodaji jer je ekstremno je retka vrsta čajaDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1