Najzanimljiviji sajt Balkana
Kako naučnici i astronomi tvrde atmosfera na crvenoj planeti Marsu nekada je bila gusta,topla i vlažna, ali sudar sa planetom veličine Plutona, uništio je celu atmosferu Marsa.Podaci koje je prikupio svemirski rover Curiosity ukazuju da je planeta Mars nekada imala više kiseonika, .....

nego danas Zemlja,što nam stvara dodatno verovatnoću da je na ovoj planeti nekada postojao život.!Ali na žalost pre više milijardi godina udar planete doveo je do promene gasova i smanjenja gustine vazduha.

Dr Kris Vebster iz NASA je sa svojim timom istraživao atmosferu,pošto je jedan od teleskopa na Zemlji detektovao iznenađujuću količinu metana u tri regije Marsove zapadne hemisfere. Prisustvo metana možda je znak da je nekada na ovoj planeti bilo života.Međutim, Curiosity nije pronašao metan, što je veliko razočarenje za one koji veruju da na toj planeti još ima mikroskopskih organizama.

Na Zemlji, metan je uglavnom proizvod živih bića – od varenja životinja, do raspadanja biljaka, ali gas može nastati i usled nebioloških procesa. Međutim, prošle godine, tim koji je zadužen za Kjuriositi objavio je da ovog gasa nema na mestu sletanja rovera, a od tad je prikupljeno više uzoraka vazduha.

 Zato NASA planira da na jesen lansira letelicu koja će kružiti oko Marsa i konačno rešiti misteriju metana. Misija Viking otkrila je kasnije da je azot drugi najprisutniji gas u Marsovom vazduhu, ali merenja Kjuriositija su pokazala gotovo jednako prisustvo azota i argona, stabilnog plemenitog gasa.

 “To je manje ili više interesantno otkriće, ali ne menja činjenicu da je Mars izgubio najveći deo originalne atmosfere, zbog čega je planeta transformisana u hladnu pustinju”, kaže Pol Mehafi iz NASA Godard svemirskog centra koji je zadužen za analizu uzoraka vazduha koje prikupi Curiosity
izvor:B92

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala