Najzanimljiviji sajt Balkana

kepler 62
Da li su astronomi i naučnici blizu toga da nam saopšte da su pronašli planetu sličnu našoj planeti to jeste novu Zemlju? Nedavno otkrivena  planeta koja orbitira po spoljašnjoj ivici nastanjive zone patuljaste M1 zvezde sa još četiri planete, po veličini ..


Ova novootkrivena planeta je sa uslovima gotovo ista kao Zemlja ovo je otkrio astronom Tomas Barkli. Potraga za vanzemaljskim životom dobila je „vetar u leđa“ nakon što je naučnik Tomas Barkli otkrio nastanjivu planetu gotovo iste veličine kao što je Zemlja.Tačnije novootkrivena planeta je 1,1 puta veća od naše Plave planete-Zemlje
Ovaj astronom iz Nasinog istraživačkog centra „Ejms“, u Kaliforniji, došao je do ovog otkrića koristeći podatke koje je sakupio svemirski teleskop "Kepler"

Neimenovana planeta je otkrivena kako orbitira oko neidentifikovane zvezde u njenoj tzv. zoni Zlatokose – regionu oko zvezde koji emituje dovoljno energije, svetla i temperature za postojanje vode na površini i uslova za život.

Svoje otkriće, Barkli je prezentovao na stručnoj konferenciji  "Traganje za životom izvan Solarnog sistema" u Arizoni,SAD.Pomoću slika koje je zabeležio "Kepler", on je, kako tvrdi, uspeo da pronađe novi zvezdani sistem koji se sastoji od pet planeta koje kruže oko M1 patuljaste zvezde.

"M" zvezde su mnogo manje i slabije od našeg Sunca i nisu dovoljno svetle da bi se videle golim okom.Poznate su i kao „crveni patuljci“, i čine 70% svih zvezda u galaksiji i razlikuju se po veličini.Poređenja radi, naša zvezda je G patuljak , a takvih ima samo pet odsto u univerzumu.

I mada je do sada otkriveno nekoliko planeta koje su slične Zemlji, Barklijeva neimenovana planeta je po veličini najbliža našoj planeti.Detaljni podaci o novootkrivenom zvezdanom sistemu će biti predstavljeni kasnije ove godine.Inače, Nasa je 2009. godine lansirala teleskom "Kepler, sa ciljem da "ulovi“ planetu(e) koje liče na planetu Zemlju.
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1