Najzanimljiviji sajt Balkana


egipatska vladarka  Nefertiti

Britanski arheolog Nikolas Rivs koji radi na Univerzitetu u Arizoni, tvrdi da je nakon 3.300 godina misterije konačno odgonetnuo tajnu grobnice Nefertiti,te da su navodno su pronašli izgubljeni grob egipatske kraljice Nefertiti...
 
Nefertiti, čije ime znači "lepa je stigla", bila je kraljica Egipta i supruga faraona Akhenatena tokom 14. veka pre nove ere.Ona je sa mužem ustanovila kult Atena, boga sunca i promovisala umetnost koja je bila potpuno drugačija u odnosu na dotadašnje standarde.
 
Kako Nikolas tvrdi,pronašao je tajni prolaz u Tutankamonovoj grobnici koji vodi do groba kraljice Nefertiti.
 
Poslednjih nekoliko decenija, grob supruge faraona Ehnatona bio je predmet najrazličitijih špekulacija i pretpostavki. Tražena je u gotovo svim delovima Egipta, pa ček i van sadašnjih granica te zemlje, prenosi Tanjug.
 
Ovog puta, međutim, britanski egiptolog i arheolog Nikolas Rivs,  je gotovo siguran da je pronašao izgubljenu grobnicu u prostorijama skrivenim unutar grobnice faraona Tutankamona, Ehnatonovog sina, koja se nalazi u Dolini kraljeva.
 
Rivs je skenirao zidove Tutankamonove grobnice visokom rezolucijom i otkrio čitav niz linearnih pukotina ispod slojeva boja koje je ukrašavaju.Do zaključka je došao i na osnovu raznih bizarnosti koje su oduvek intrigirale stručnjake i koje bi mogle da potkrepe hipotezu o postojanju dvoja sakrivenih vrata koja vode do tajnih hodnika i odaja.

mesto gde je navodni uluz u grobnicu
 
Sama grobnica nalazi se desno od ulaza, iako su u egipatskoj kulturi sa te strane češće sahranjivane kraljice, nego kraljevi.Osim toga, Tutankamonova grobnica nije ništa veća od njenog predvorja, što je takođe bilo neuobičajeno.
 
"U severnoj se nalazi netaknuto mesto na kom počiva originalna vlasnica grobnice, Nefertiti. Ako se digitalni prikaz prevede u fizičku realnost, deluje ne samo da smo pronašli novu prostoriju iz Tutankamonove ere, nego i samu Nefertiti kraljicu, jednu od vladarki i na posletku naslednicu faraona Akhenatena" izjavio je stranim medijma areheolog Rivs.

izgled prostorija kao i mogućeg tajnog groba  Nefertiti
 
U kombinaciji sa slikama, Rivs smatra da je grobnica pripadala Nefertiti i da je tek naknadno odlučeno da se tu pregradi mesto za Tutankamona kao "grobnica u stilu hodnika – grobnica unutar grobnice".
 
Ukoliko se ispostavi da je Rivsova pretpostavka tačna, to bi nesumnjivo bilo jedno od najvećih arheoloških otkrića, posebno zbog riznice s kojom je čuvena kraljica najverovatnije bila pokopana.
 
 
„Ako grešim, onda nikom ništa, ali ako sam u pravu, onda je to najveće otkriće u istoriji“, rekao je britanski egiptolog koji radi na Univerzitetu u Arizoni i koji se proslavio radom na „Kraljevskom projektu grobnica Amarne“ u okviru kojeg je 2000. godine pronašao netaknuti grob u Dolini kraljeva.
 
„Teorija Nikolasa Rivsa se može lako proveriti. Uz pomoć radara bi moglo da se vidi da li uopšte postoje šupljine u zidu", objasnio je za nedeljnik Ekonomist američki arheolog Kent Viks koji od 1995. godine radi na iskopinama u Dolini kraljeva.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1