Najzanimljiviji sajt Balkana
Američki naučnici su u svojim u eksperimentima koje su radili na miševima otkrili mehanizam u mozgu miševa a koji može da se aktivira kako bi im se život skratio ili produžio."Biološki centar” zadužen za proces starenja otkriven je u hipotalamusu miševa,....
delu mozga koji se nalazi duboko u njegovoj unutrašnjosti.Kod ljudi je hipotalamus  otprilike veličine oraha.

Američki naučnici su nizom eksperimenata, utvrdili da život miševa mogu da produže za petinu, a da pokusni miševi pritom ne pate od slabosti mišića,gubitka koštane mase ili da imaju problema sa pamćenjem koji su u starosti uobičajeni.

Ovaj naučni rad otvara fantastičnu perspektivu za razvoj medikamanata koji bi usporili prirodni proces starenja i produžili život ljudi
"Pristalica sam ideje da je starenje nešto više od pasivnog pogoršanja stanja tkiva tokom vremena. Ono se odvija kontrolisano i njime se može manipulisati.Ovo je veliki proboj u tom smislu" kako misli Dongseng Kaj sa Medicinskog koledža Albert Ajnštajn u Njujorku u intervjuuu za britanski list “Gardijan”.

U objavljenom u stručnom časopisu "Nature"”, naučnici su opisali istraživački proces koji ih je doveo do otkrića za koje tvrde da je telesni mehanizam za kontrolu procesa starenja.Oni su otkrili da hemikalija  NF-kB u mozgu miševa postaje aktivnija kako ovi stare.Kada su tu supstancu blokirali,miševi su živeli do 1.100 dana, u poređenju sa 600 do 1.000 dana, koji je uobičajeni životni vek zdravog miša.
Ako je dejstvo NF-kB pojačano, miševi nisu živeli duže od 900 dana.Testovi sprovođeni tokom šest meseci pokazali su i da su miševi bez NF-bK imali više koštanog i mišićnog tkiva, zdraviju kožu, i da su bolje učili od onih s normalnom količinom ove supstance.

Dalji rad je pokazao da NF-bK snižava nivo hormona nazvanog GnRH, koji igra ključnu ulogu u plodnosti i proizvodnji spermatozoida i jajnih ćelija. Pokušali su da miševima daju injekcije GnRH, što je takođe dovelo do produžetka njihovog života, pa čak i do rasta novih neurona u mozgu.
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala