Najzanimljiviji sajt Balkanaarnold benz 1896
Ako je vaš odgovor "Ne" onda će te ovu zanimljivost saznati iz sledećeg teksta. Krajem 19. veka pojedine razvijene zemlje počele su da uvode propise kojima se reguliše saobraćaj ove vrste vozila....Tako je u Velikoj Britaniji bilo zabranjeno da se automobil kreće brže od 3 km/h (2 milje na sat), a zakon je nalagao da tokom vožnje ispred automobila mora da hoda osoba koja će mahati crvenom zastavicom i tako upozoriti pešake i ostale učesnike u saobraćaju na nailazak motornog vozila.

Pomenuti Volter Arnold sa početka teksta svakako je bio upoznat sa novim propisima, jer to je čovek koji je zaslužan za ekspanziju automobilizma u Velikoj Britaniji.

Arnold je bio jedan od prvih Britanaca koji je dobio licencu da na Ostrvu proizvodi i prodaje Benz automobile. Tako je nastao model nazvan “Arnold Benz”, koji je podsećao na tadašnje kočije – ali bez konja.

Upravo će "Arnold Benz" ući u istoriju kao prvi automobil čiji je vlasnik kažnjen zbog prekoračenja brzine. Naime, Volter Arnold je vozeći ovaj auto 1896. kroz Padok Grin u Kentu napravio čak dva saobraćajna prekršaja.

Ne samo da ispred njega nije bilo nikoga ko bi mahao crvenom zastavicom, već je Arnold, kako su tvrdili organi reda, jurio brzinom od čak 13 km/h (8 milja na sat), što je četiri puta više od ograničenja.

Nije poznato kako je utvrđena brzina vozila (verovatno je reč o približnoj proceni), ali je navedeno da je vozač zaustavljen tek nakon što se u poteru za njim upustio lokalni policajac na biciklu. Arnoldu je izrečena novčana kazna u visini od 1 šilinga, a morao je da plati i sudske troškove.

Ubrzo posle toga, ukunut je propis po kome je bilo obavezno da se ispred automobila kreće pešak sa crvenom zastavicom, a ograničenje brzine podignuto je na 23 km/h (14 milja na sat).

Promena propisa i podizanje limita brzine dočekani su sa radošću među malobrojnim poklonicima automobilizma u Britaniji, koji su ove, za njih povoljne vesti proslavili organizovanjem specijalne auto-trke. Naravno, Volter Arnold nije propustio priliku da učestvuje u trci, a za pokazanu veštinu u vožnji dobio je zlatnu medalju od organizatora.

Ova trka, čija je ruta vodila od Londona do Brajtona, opstala je do danas u vidu parade oldtajmera proizvedenih pre 1905. koji svake godine prelaze distancu između ta dva grada.

Interesantno je da je automobil koji je Arnold vozio te 1896, kada je kažnjen zbog prekoračenja brzine, sačuvan i potpuno restauriran, a biće izložen na manifestaciji “Konkurs Elegencije 2017” koji se održava u Hempton Kort Palasu u septembru.

Izvor:B92.net

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala