Najzanimljiviji sajt Balkana
Predpostavljamo da mnogi od vas i ne znaju značenje ovih simbola koje će te videtitj.pročitati u nastavku teksta.Mi vam donosimo značenje par simbola ,pa krenimo redom..

Simbol Srce
Simbol koji je svima nama poznat ,naročito zaljubljenima širom sveta.Ovo je jedan od najrasprostranjenijih simbola na svijetu.Simbol "ljubavi" srce je u prošlosti pronalažen  na starim kovanicama Rimskog carstva,a simbolizovao je seme biljke silphium.
Opet neki stručnjaci kažu da simbol srca u prošlosti povezuju i s testisima,kada se slika srca okrene naopačke.


Simbol Mira


Znak mira(peace) ljudi  uvek povežu sa hipi pokretom kada vide taj simbol.A u stvari ovaj simbol ako ne znate označava logo za Kampanju za nuklearno razoružavanje.Dizajnirao ga je 1958. dizajner Gerald Holtom,a sam simbol mira je nastao spajanjem simbola slova N i D (Nuclear Disarmament) u semaforskim znakovima koji se daju podizanjem zastava.

Simbol za slovo N je Λ, a za slovo D je |, a smješteni su unutar kruga.Dizajnera Holtoma taj znak mira isto tako mnogo podsećao i na čoveka s raširenima rukama koji je užasnut ratom.
Simbol ribe


Na grčkom Ihtis,znači riba,davno nekada je u prošlosti bila korištena kao hršćanski znak raspoznavanja tj kao jedna vrsta lozinke.Ihtis je korišten kao akronim za izraz: 'Isus Krist, Božji Sin, Spasitelj'.

Dok u vremenima pre Isusa Hrista,kako navodi sajt cracked.com, znak ribe je označavao svaku boginju plodnosti,od sirijske boginje Atargatis do Afrodite i VenereCrveno beli štap za brijačnice


Ponekad ovaj simbol se može videti ( naročito u zapadnim zemljma) istaknut pored brijačnica.ovaj crveno beli "štap" zapravo predstavlja   zavoj niz koji se cijedi krv!Razlog ovakvog tumačenja sibola i prestavljanja ovog znaka je u tome što su u prošlosti berberi,osim šišanja kose i brijanja brade, obavljali i poneke operacije,kao i zubarske zahvate. A u ta davana vremena je bilo popularno i ispuštanje krvi da bi time otišla bolest

Drvo Imele


Po nekim starim običajima kad se nađete s nekim ispod imele za vreme Božića,dužni ste se poljubiti,dok taj poljubac će vam doneti sreću i večnu ljubav.Ipak imela zapravo ima sasvim drugo značenje.Stari Germani su verovali su da imela,uviek postavljena iznad tla,vojnika čini neranjivim i nepobjedivim.

Isto tako zanimljivo je da su druidi (sveštenici kod starih Kelta),sok imele koristili u borbi s Rimljanima kao simbol besmrtnosti jer imela živi i kada stablo na kojem poluparazitira izgleda mrtvo.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala