Najzanimljiviji sajt Balkanapc računar
Verovatno sad ovaj tekst većina vas čita preko računara....12. avgusta  daleke 1981. godine kompanija IBM je u prodaju pustila prvi personalni računar (PC).Cena prvog PC-a tada je bila gotovo 1.565 dolara,te je  po prvi put jedan računar....

postao pristupačan za javnost tj, kuću upotrebu u ekonomski razvijenim zemljama, čime je i započela njegova masovnija upotreba.

IBM-ov računar model 5150 je karakterisao Intelov procesor 8088 takta 4,77 MHz, sa 16 KB ( kilobajta) memorije i monohromatski monitor od 12 inča.

IBM personalni računar 5150 je u to vreme bio najmanji i najjeftiniji računar koji je kompanija do tada predstavila, a postao je osnova za dalji razvoj personalnih računara.

Ako uporedimo kapacitet tadašnjeg IBM PC-a  sa današnjim  savremenim pametnim telefonima, slikovito rečeno bilo bi potrebno 419.000 tih uređaja da bi dostigli memoriju Samsung Galaxy S5 telefona.! Nevrovatna brojka zar ne? Takođe, prosečna današnja pesma, koja ima otprilike 3,5 MB zahtevala bi skoro svu memoriju 90 PC iz 1981. godine.

Kako kažu u kompaniji Samsung, od predstavljanja prvog PC 1981. godine, tehnologija se razvijala dramatičnim koracima. Sada možemo raditi sa mobilnim uređajima sve ono što je pre 33 godine bilo nezamislivo, kao što je mobilno bankarstvo, gledanje video sadržaja ili kupovina hrane.

Da bi korisnici onog doba dobili količinu memorije koju danas nose u uređajima u džepovima bilo bi im potrebno gotovo pola miliona personalnih računara ( kompjutera) iz 1981.godine!

"Putovanje na kome smo bili prethodnih 30 godina bilo je zapanjujuće - i izuzetno smo uzbuđeni zbog onoga što će nam doneti narednih 30 godina", poručuju iz Samsunga

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala