Najzanimljiviji sajt Balkananemacaki avion Messerschmitt

14-godišnji Danijel Rom Kristijansen iz Danske pronašao ostatke nemačkog pilota i njegovog lovačkog aviona "meseršmita" iz drugog svetskog rata na jednoj livadi..... Kako je objasnio Klaus, njegov deda mu je jednom rekao da se na tu poljanu srušio avion davne 1944. godine.

"Kada je moj sin Danijel nedavno dobio domaći zadatak o Drugom svetskom ratu, našalio sam se sa njim rekavši mu da potraži avion koji se navodno srušio u polju", rekao je Klaus za danske medije.

Otac i sin su udružili snage i detektorom za metal počeli da pretražuju livadu, ali ni za trenutak ne gajeći nadu da će nešto važno zaista i otkriti. Dok su šetali livadom, na jednom mestu oglasio se detektor.

Klaus, koji je poljoprivrednik po zanimanju, počeo je sa sinom da kopa, ali su shvatili da moraju da idu dublje. Tada su pozajmili manji bager od komšije i na dubini od oko četiri metra pronašli ostatke aviona.
nemacki avion dvoriste


Otkopali su motor sa aviona "meseršmit bf 109", municiju i kosti pilota koji je poginuo pri padu.

"Isprva se nije radilo o avionu. Bilo je to nekoliko hiljada delova aviona. Pronašli smo i motor. A onda odjednom i delove kostiju i pilotove odeće", ispričao je Klaus za Bi-Bi-Si.

Među svime time pronašli su i lične stvari pilota - knjigu i novčanik sa novcem.

"Ili je bila mala Biblija ili Majn kampf. Nismo je dirali, već je smo je pažljivo odložili u vreću. Muzej se sada brine o njima. Mislim da ima dosta zanimljivih informacija u tim papirima", objasnio je Klaus.
nemacki avion meseršmit
Shvatajući da imaju nešto veoma vredno, farmer i njegov sin odmah su pozvali istoričare i danske zvaničnike. Gospodin Kristijansen rekao je da je polje pre toga koristio za ispašu stoke. Njegova porodica obrađivala je to parče zemlje decenijama uopšte ne znajući šta krije. Samo on tu živi već 40 godina.

"Nikada nismo videli ništa na površini. Nijedan delić metala. Moj deda je pričao mnogo priča. Neke nisu bile istinite, neke jesu. Ovo je jedna od tih. Možda je trebalo da ga više slušam dok je bio živ", istakao je Klaus.

Sada su na poljani istoričari, koji pokušavaju da odgonetnu kako je avion završio u polju a stručnjaci za eksplozive pokušaće da odstrane municiju i preostale avio bombe.

"Forenzičari su tu da spasu sve ostatke mrtvog pilota i nadaju se da će ga identifikovati. Verovatno se tu nalazi pilot koji će biti sahranjen u Nemačkoj. Barem se nadam da će uspeti u tome", zaključio je danski farmer.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala