Najzanimljiviji sajt Balkana

decak  i hot dog
Jedan nemenovani devetogodišnji dečak iz Turske uzeo je preveliki zalogaj hot doga i odmah dobio srčani zastoj. Međutim, gušenje nije bilo uzrok napada!...

Uzrok incidenta je bio najmanje verovatan, kaže dr Isa Ozilmaz iz bolnice Mehmet Akif Ersoj u Istanbulu.

Komad hot doga stimulisao je dečakov živac lutalac i izazvao abnormalni srčani ritam, što je dovelo do iznenadnog prestanka rada srca, naveli su lekari. Nerv, koji ide od glave do abdomena, pomaže funkciju srca i gastrointestinalnog trakta.

Uprkos panici, kraj priče je srećan, nakon defibrilacije dečakovo srce je proradilo i on je spašen. Njemu je sada ugrađen defibrilator u grudi kako bi sprečio iznenadni zastoj rada srca.

Porodična istorija ne pokazuje posebne srčane problem. Međutim, lekari su tokom pregleda otkrili da dečak ima retki Brugada sindrom, redak nasledni poremećaj srčanog ritma.

Mnogi ljudi tek kasnije u životu saznaju da imaju ovo oboljenje.

Deci se često događa da im zapne zalogaj u grlu i ponekad dođe do srčanog zastoja, te lekari uvek prvo pretpostave da je problem u vazušnim kanalima. Ovaj slučaj pokazuje da kod takve dece treba ispitati da li imaju Brugada sindrom, ističu lekari.

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala