Najzanimljiviji sajt BalkanaFilmski režiser Džejms Kameron je dostigao najdublju tačku u Tihom okeanu,a ova tačka se nalazi na 11 kilometru dubine.Slvni režiser je izronio šest sati pre nego što je to bilo planirano...

Džejms Kameron se spešno spustio na 11 kilometara morske dubine,koaj nosi naziv Marijanska brazda, ovo je inače najdublja morska tačka Tihog okeana kao i najdublja na svetu.On bi trebalo bi da na morskom dnu provede šest sati, istražujući i snimajući.

Kada je dosegao dubinu od 10.898 metara,prve reči Kamerona upućene na površinu bile su: "Svi sistemi su OK. Upravo sam dostigao najdublju tačku okeana.Nikada nije bio bolji osećaj dotaći dno kao što je to sada.Ne mogu da dočekam da podelim sa vama ono što vidim."Njemu je za ovaj poduhvat trebao oko dva sata da dođe do najdublje tačke u specijalno dizajniranoj podmornici (Deep sea Challenger), opremljenoj svetlima i kamerama kako bi mogao da snimi avanturu.

Kameron je tako postao prva osoba u poslednjih 50 godina koja je "posetila" takozvanu Marijansku brazdu.Kako se Kameron oseća i da li ja ovaj zaron imao posledica po njegovo zdravlje još nije poznato.Po rečima Džoa Mekinisa, glavnog lekara ekspedicije, trebalo bi da se slavni režiser oseća dobro.

- Džim će biti malo ukočen i imaće žuljeve jer će sve vreme biti u skučenom prostoru, ali on je za svoje godine u odličnoj formi, zbog čega ne očekujem nikakve probleme - rekao je Mekinis pre nego što je Kameron zaronio.

Podmornica “Izazivač dubokog mora”  je izrađena u Australiji. Kameron je proteklih nekoliko godina proveo radeći u tajnosti sa svojim timom inženjera da napravi tu podmornicu,teška je čitavih 11 tona i dugačka više od 7 metara.

Kameron kaže da je ona kao “vertikalni torpedo”, koji seče kroz vodu, omogućavajući mu brzo spuštanje ka dnu.Mali deo gde on sedi je napravljen od debelog čelika, koje može da podnese 1.000 Paskala atmosferskog pritiska, koji ga očekuju na dnu okeana.
Ostatak podmornice ja načinjen od sintaksne pene, kako bi imala dobar potisak ka površini, a tu su i robotske ruke za sakupljanje uzoraka sa tla i tim istraživača na površini za identifikaciju mogućih novih vrsta.

izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1