Najzanimljiviji sajt Balkana
Deo žičanog instrumenta za koje se predpostavlja da je najstariji na tlu Evrope a slobodno bi se moglo reći i na svetu je nađen u Škotskoj pećini Skye.

Najstariji instrument, je drveno izdubljeno parče ,a kako naučnici i arhelozi su procenili ovaj instrument  je star oko 2.300 godina.
Isto tako do.Projekt iskopavanja najstarijeg dela žičanog instrumenta je obavljen u saradnji sa Organizacijom Škotska istorija kao i Nacionalnog muzeja Škotske.

Isto tako predpostavljju da je ovaj deo drveta most žičanog instrumenta lire, koji je korišten u staroj Grčkoj. Arheolog Graeme Lawson i  Dr John Purser su ispitivali ovaj drveni instrument.Dok je arheolog Graeme Lawson izjavio da je otkriće ovog drvenog dela  instrumenta zaista jako važno otkriće od strane arheologa, jer potvrđuje ljubav prema muzici među zapadnim Keltima.

Najranija lira datira od pre oko 5.000 godina,koja je pronađena na prodručju današnjeg Iraka,ali ove lire su  komplikovanije i lepše izrade odnosno strukture.

 Lawson je dodao da su žičani instrumenti, pravljeni u to vreme od drveta,retko su pronalaženi jer ih je vreme tokom hiljada godina uništavalo.Naučnici vjeruju da su ljudi u to vreme takođe znali i koristili eho pa su zato se i okupljali   u pećinama.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala