Najzanimljiviji sajt Balkana

Depresija Danakil najtpolije mesto na planeti

U Etiopiji postoji mesto koja podsec´a na neko na stanište vanzemaljaca nego na pejzaž planete Zemljw. U depresiji Danakil koje se još naziva i Afarska depresija temperature idu i do neverovatnih 64 stepena celzijusa.!...

Afarska depresija prostire se od Eritreje, Regije Afar u Etiopiji do Džibutija. Svetski je poznata po pronađenim fosilnim ostatcima prvih Hominina u srednjem toku reke Avaš, kao i po nalazištu Gona, na kome je pronađeno najstarije kameno oruđe i po nalazištu Hadar.

Istraživači koji rade na projektu ''Europlanet 2020. istraživačka infrastruktura'', saopštili su da depresija Danakil ima najmanje tri ekstremna ekosistema koja bi mogla da nam pomognu da shvatimo kako život može nastati na drugim planetama i na Mesecu.

"Postoji veoma malo naučnih publikacija o toj lokaciji i to bez bioloških opisa, tako da, sa naučne tačke gledišta, mi stvarno istražujemo novi teren" izjavio je doktor Felipe Gomez iz Centra za astrobiologiju iz Madrida, koji je predvodio ekspediciju.

"To je fantastično, ali neprijateljsko mesto, temperature su bile 42 stepena Celzijusa u toku dana i 30 stepeni noc´u, a para puna hlora spalila je naše disajne puteve. Mikroorganizmi koji žive ovde su mikrobi prilagođeni ekstremnim uslovima i bic´e od velikog značaja za astrobiologiju" rekao je on.

Gomez i njegove kolege izučavaju ''vanzemaljski svet'' u Danakil depresiji u severnoj Etiopiji, koja je nastala kao rezultat sudara tri litosferne ploče. Kao rezultat vulkanske aktivnosti, Danakil je najtoplije mesto na Zemlji.


Područje je preko 100 metara ispod nivoa mora, a magma teče veoma blizu površine. Kišnicu i morsku vodu obližnje obale zagreva magma i tako se stvara veliki broj rastvora različitih vrsta soli.

Gomez i njegov tim su želeli da saznaju koji su mikrobi uspeli da prežive u tako agresivnom okruženju.U nekim oblastima, gde temperatura vode, koja je veoma kisela, iznosi 90 stepeni Celzijusa, visoke koncentracije sumpora stvaraju jarko žute dimnjake.

Na drugim mestima, bazeni vode toplote 40 stepeni imaju tirkizno zelenu boju zbog bakarnih soli. Suve slane ploče koje su bogate gvožđem formiraju ravne površine koje podsec´aju na pečurke.

U narednih nekoliko meseci naučnici planiraju da završe hemijsku analizu tog ''vanzemaljskog'' područja naše planete i nastave sa detaljnim proučavanjem mikroba koji žive u vodama i stenama depresije Danakil.
izvor:blic.rs

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala