Najzanimljiviji sajt Balkanapoliticka karta sveta
Danas u svetu postoji više od 200 država,naravno svi znamo za one najveće poput SAD-a, Rusije, Kanade, Australije, Brazila itd.. Ali isto tako postoje i one male - najmanje države na svetu čija površina je ekstremno mala a broj stanovnika se u nekim tim državicama može meriti na prste ruke!

U narednim redovima teksta donosimo vam listu tih "10 najmanjih država na svetu":


1. Država Palau

Veličina: 459 kvadratna km
Stanovništvo: 21,347 ljudi

Republika Palau je ostrvska država koja se sastoji od više od 300 ostrva različitih veličina. To je jedno na najneverovatnijih mesta na planeti Zemlji - kišne prašume su prepune jedinstvenih životinja i biljaka, a teritorijalne vode naseljava čak 130 ugroženih vrsta morskog psa. Ipak, jedna od najimpresivnijih stvari je jezero s više od 2 miliona meduza u njemu, ali na svu sreću većina meduza u ovom jezeru je vremenom skroz izgubila sposobnost žarenja.

2. Država Niue

Veličina: 261,46 kvadratna km
Stanovništvo: 1190 ljudi

To je sićušna ostrvskaa država u Okeaniji, a uprkos spektakularnim prizorima, nema razvijen turizam. Opstanak zemlje najpre zavsi o stranoj pomoći, naročito onoj sa Novog Zelanda. Glavni grad je malo selo s populacijom od 600 ljudi. Imaju aerodrom i supermarket - koji su jedni i jedini u celoj zemlji.

3. Država Sveti Kristofor i Nevis

Veličina:261 kvadratna km
Stanovništvo: 52,329 ljudi

Sveti Kristofer i Nevis se nalazi u Karipskom moru i sastoji se od dva ostrva (Sveti Kristofor i Nevis). Ostrva su većinom vulkanskog porekla. Nezavisnost od Velike Britanije stekli su 1983. godine kao parlamentarna monarhija. Kristofor Kolumbo se na svom drugom putovanju 1493. iskrcao na veće ostrvo i nazvao ga, prema svecu zaštitniku, Sveti Kristofor.

Glavni izvor prihoda je ekonomski program za građane koji dopušta svima koji imaju najmanje 250 hiljada dolara da ulažu u lokalnu industriju proizvodnje šežera i tako steknu status državljanina. Drugi način je kupovina poseda u vrednosti od 400 hiljada dolara i više na jednom od ostrva

4. Država Kneževina reke Hutt

Veličina: 75 kvadratna km
Stanovništvo: 30 ljudi

Ovo je mikronacija koja se nalazi u istoimenoj australijskoj provinciji. Iako nije priznata od strane niti jedne države, ona ima svoju valutu, poštanske marke i pasoše


5. Država Tuvalu

Veličina: 26 kvadratnih km
Stanovništvo: 10959 ljudi

Nalazi se u Tihom okeanu južno od Kiribatija i severno od Fidžija. Sastoji se od 9 koralnih ostrva u nizu, a najviša nadmorska visina je 5 m, pa bi zbog podizanja nivoa mora ova država mogla nestati za 50 godina. Najveći prihodi ove države su iznajmljivanje njihovog internet domena.

6. Država Nauru

Veličina: 21 kvadratni km
Stanovništvo: 9.591 ljudi

Republika Nauru je ostrvska država u Tihom okeanu, najmanja je vanevropska država i najmanja je republika na svetu. Jedina je država na svetu koja nema glavni grad kao ni svoj transportni sistem. Poznata je po visokoj stopi zagađenja, kao i po rekordnoj debiljini u ovoj državi je preko 70 posto stanovnika gojazno

7. Država Kneževina Seborga

Veličina: 4.91 km kvadratni
Stanovništvo: 312 ljudi

Ova mikronacija na teritoriju Italije je pod vladavinom Marcella I. Zapravo je reč o selu koje se nalazi blizu francuske granice. Vojska te nepriznate države se sastoji od 3 ljudi - ministra obrane i dva granična čuvara. 8

8. Republika Molossia

Veličina: 0.055 kvadratnakm
Stanovništvo: 7 ljudi

Samoproglašena republika je mikronacija koju je osnovao Kevin Baugh. Nalazi se u američkoj Nevadi, a sastoji se od samog Baugha, njegove porodice, 3 psa, 1 mačke i 1 zeca. Ima svoju nacionalnu himnu, nacionalni amblem i zastavu. Imaju čak i smrtnu kaznu za ponavljače teških zločina. Izdaje svoje pasoše a što je zanimljivo ova "država" ima i svoj svemirski program.!

9. Suveren vojni odred Malte

Veličina: 0.012 km kvadratna
Stanovništvo: 113,500 ljudi

Osim Vatikana, postoji još jedna sitna država na području Rima. Ima ukupno tri zgrade, ima svoju valutu, poštanske marke, websajt, tablice automobila i pasoše.


10. Kneževina Sealand(Silend)

Veličina: 0.004 km kvadratna
Stanovništvo: 27 ljudi

Nepriznata država Sealand zapravo je morska platforma koja se nalazi 6 milja udaljena od obale Velike Britanije. Njome vlada samoproglašeni princ regent, a svako može postati grof, baron, pa čak i vojvoda - a te se titule mogu kupiti za nekoliko stotina evra na web stranici države. O njoj smo pisali na našem sajtu ovde.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala