Najzanimljiviji sajt Balkana
Na svetu postoje razne misterije za koje čovečanstvo kao i veliki umovi nemaju odgovora.Koliko god u današnje vreme to zvučalo čudno i uz pomoć napredne tehnologije neke stvari su ostale i do dan danas nerazjašnjene odnono misteriozne. Mi vam u nastavku teksta donosimo 10 misterija koje nikad nisu bile rešene...

1.Kryptos


Kodirana skulptura umetnika Jima Sanborna koja se zove Kryptos se nalazi se na ulazu sedište CIA-e u Virginiji.Ironija je još veća kada se zna da ni CIA nije uspela u potpuno da razbije kod s skulpture Jima.Skulptura koja je kodirana sadrži četiri natpisa od kojih su 3 natpisa rešena, a četvrti i dalje ostaje misterija za sve.

2.Skup sa tri poglavlja teksta "Beale šifra"


koja navodno sadrži ključ koji će dati i gde je zapisano mesto gdje se nalazi zakopano zlato,srebro i nakit u vrijednosti od čak 63 milionadolara.Na žalost napuknuti tekst ne može da otkrije opštinu u kojoj se ogormno blago nalazi.

3. "Voynichev rukopis"

 

Wilfrid Voynich poljsko - američkog porekla, po zanimanju bibiliotekar, je pronašao misterioznu knjigu 1912.godine.Po njemu je i ova misteriozna knjiga i dobila ime "Voynichev rukopis".Misteriozna ilustrirana knjiga nepoznatog sadržaja delo je takođe nepoznatog autora.Na 272 strane ove knjige postale su enigma za istoričare i kriptografe iz celog sveta,a teorije koje se mogu čuti da je to bio početak moderne medicine,udžbenik alhemičara ali i delo vanzemljaca.

4. Disk iz Phaistosa

 

pronađen 1908 godine od strane arheologa Luigija Perniera  je Hijeroglifski zapis s Krete.ovaj Disk sastoji se od pečene gline u kojoj su uklesani tajanstveni simboli koji se smatraju nepoznatijim oblicima hijeroglifa.Veruje se da je ovaj misteriozni disk izrađen oko 2000 godina pre.Hrista.

5. Shugborough natpis


ima dva lica.Ovaj spomenik ako se gleda izdaleka to je samo slika pastira autora Nicolasa Poussina ,ali ako se približimo li se primjetićemo niz slova.Slova su rešavala neki od najvećih umova sveta pa čak i i čuveni Čarls Dikens i Čarls Darvin.

6. Tamam Shud

 

definitivno je pravi misteriozni nerešen slučaj iz 1948. godine.Te godine na plaži Adelaide u Australiji pronađen je nepoznati mrtav muškarac.Osim toga što muškarac nije mogao biti nikako identifikovan od strane policije,cela priča postaje čudna  jer je u hlačama ubijenog nađen papir. U skivenom ušivenom džepu nađen je papirić na kojem je pisalo ime "Tamam Shud"

7. Wow signal

 

Volonter Ehman je skenirao radio talase 1977 godien, iz svemira u nadi da će dobiti bilo kakav signal vanzemaljskih bića s drugih planeta Noć pre smrti Elvisa Presleya među mnogim brojkama koje su se ispisivale na papir pojavila se šifra 6EQUJ5 koju je Ehman odmah zaokružio kraj toga napisao Wow!Traženje signala i ispisivanja čudnih brojeva više nikada nije uspelo. Wow signal postao je svjetski misterija nerešena do dana današnjeg.

8. Zodiac slova


niz od četiri šifrirane poruke za koje se vjeruje da su pisani od strane poznatog serijskog ubice iz 60-ih i 70-ih koji je sejao strah stanovnicima grada San Franciska.Poznati Zodiac ubica po nekima je verovatno pisao šale za novinare i policajce.Zodiac ubica nikada nije identifikovan baš kao ni tri poruke od četiri koje su došle do javnosti.

9. Georgia Guidetones

 

neki je nazivaju i američkim Stonehengom. U kamenje je urezano 8 svjetskih jezika uz koja su urezana i astronomska značenja.Mada ne sadrži šifrovane poruke,svrha i porijeklo ovih kamenja ostaju obavijeni velom tajni.

10. Rongorongo


sistem tajanstvenih znakova 'glyphs' otkrivenih artefaktima na Uskršnjem ostrvu. Predstavlja se da je to izgubljen sistem pisanja.Na žalost znakovi su ostali su nečitljivi kao i njihova prava poruka.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala