Najzanimljiviji sajt Balkana

kina
Kina najmnogoljudnija zemlja na svetu.Sa voim podatkom  je i logično da Kina proizvodi i konzumira ogromne količine prirodnih resursa i hrane.“Biznis insajder” je došao do 10 zanimljivih činjenica o drugoj ekonomskoj sili na svetu- Kini....


Jednom davno pisali smo o zanimljivostima o Kini a sada u nastavku pročitajte još10 novih činjenica o Kini koje će vas iznenaditi....1. U Kini se svake godine poseče dvadeset miliona stabala
Kinezi godišnje “potroše” 80 milijardi pari štapića za jelo za jednokratnu upotrebu. Štapići su široki 0,5-1 centimetar i dugački 20 centimetara, a pomenuta količina je dovoljna do prekrije Trg Tjenanmen više od 360 puta. Stabla koja se seku stara su oko 20 godina.

2. Kineske železničke pruge
... mogu dva puta da obaviju Zemljinu kuglu! Ukupna dužina kineskih železničkih pruga koje su u funkciji iznosi 93.000 kilometara, dok je obim zemlje 40.075 kilometara.

3. Kineske rezerve uglja odgovaraju težini 575 miliona plavih kitova
 Kineske rezerve uglja iznose 115 milijardi tona uglja i po tome je ova zemlja treća na svetu. Veruje se da plavi kit - najveća životinja koja je ikada postojala - teži više od 200 tona. Kina proizvodi 46 odsto uglja u svetu, a troši 49 odsto svetskih rezervi uglja uglja.

4. Kina je proizvede više cementa nego SAD
Kina za dve godine proizvede više cementa nego cele SAD u 20 veku !Kina je najveći proizvođač cementa na svetu i troši oko 60 odsto količine cementa proizvedenog širom sveta.

5. Pušenje ubije milion Kineza godišnje
To je više od ukupne populacije Kipra (865.000 stanovnika). Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će do kraja 2050. od posledica pušenja umirati tri miliona Kineza godišnje.

6. Kineske rezerve prirodnog gasa
...Odgovaraju zapremini oko 1,24 milijarde olimpijskih bazena Kina raspolaže rezervama prirodnog gasa od 3.095 biliona kubnih metara i po tome zauzima 13. mesto na svetu. Zapremina olimpijskog bazena je 300 kubnih metara.

7. Godišnja potrošnja instant-nudli

....u Kini dovoljna je da se obezbede tri obroka dnevno za sve stanovnike Alžira za godinu dana. U 2011. Kinezi su potrošili 42,5 milijardi pakovanja instant-nudli. U Alžiru živi 38,7 miliona ljudi.

8. Kinezi za godinu dana pojedu svinjetine
....
u ukupnoj težini od 5.200 Ajfelovih kula. Tokom 2012. Kinezi su pojeli 52 miliona tona svinjetine, a 2011. godine 51,6 miliona tona. Da kažemo i to da je Ajfelova kula teška 10.000 tona.

9. Više od 30 miliona Kineza živi u pećinama
Veliki deo Kineza koji stanuju u pećinama žive u provinciji Šansi. I kineski predsednik Si Đinping je navodno stanovao u pećini kada je za vreme Kulturne revolucije proteran u Šansi.

10. Kineski grad Džuđi  "Grad čarapa"
u njemu se proizvede osam milijardi pari čarapa godišnje - što odgovara količini od jednog para čarapa po osobi na celoj planeti u 2011. godini, dok bi milijardu ljudi dobilo i rezervne.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1