Najzanimljiviji sajt Balkana
Jedna 15-godišnja devojka sa Islanda je tužila svoju državu jer joj zabranjuje da koristi svoje lično ime koje joj je majka dala.Njeno ime Blaer, na islandskom znači "povetarac",i ovo.....

ime se ne nalazi na listi imena koje je odobrila Islandska vlada.Inače država Island ima zvanična pravila kakvo se ime može dati detetu koje rodilo

U islandskom registru licnih imena se nalazi 1.712 muških i 1.853 ženska imena koja su u skladu sa islandskom gramatikom i za koja zvaničnici veruju da će štititi decu od maltretiranja ili sramote tokom života i ovo "pravilo" uglavnom svi islanđani poštuju

Roditelji mogu ili da izaberu ime sa liste ili da se žale specijalnom komitetu koji može da prihvati njihovu žalbu ili je odbije.U Blaerinom slučaju njena majka je saznala da se ime ne nalazi na listi tek kada ju je sveštenik koji je krstio devojčicu obavestio da je greškom dozvolio da joj nadene takvo ime.

"Nisam imala pojma da se ime ne nalazi na čuvenoj listi" rekla je Bjork Eidsdotir i dodala da je 1973. znala za jednog Blaera.Ovoga puta komitet je odbio ime jer je muškog roda i pored toga što se tako zove i žensli lik u romanu islandskog pisca i dobitnika Nobelove nagrade Haldora Laksnesa.

Na Islandu lična imena su mnogo važnija od prezimena i u imenicima svi se zavode po imenu,a niko po prezimenu.Blaer sada zovu "stulka" ili "devojka" na svim zvaničnim dokumentima što ovoj devojci predstavlja  frustraciju pri svakom odlasku u banku,ili u obavljanju birokratskih poslova.

 Iako je zakon poslednjih godina postao nešto labaviji - dozvoljeno je ime Elvis, i dalje zabranjuje imena poput Kare,Karoline,Sesil ili Kriste jer slovo "c" ne postoji u islandskom alfabetu.

 "Ono što je nekome lepo drugome je užasno", rekla je predsednica komiteta Agusta Torbergsdotir i kao primer navela "Sataniju" koja je proglašena neprihvatljivom jer previše liči na "satanu".Blaer je,odlučna da se bori sve do Vrhovnoh suda ukoliko niže instance 25. januara ne promene odluku komisije i dozvole joj da koristi svoje ime.
izvor.blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala