Najzanimljiviji sajt BalkanaDin Karnazes iz Kalifornije ima neobičnu sposobnost odnosno njegov organizam!Njegovi mišići se nikad se ne umaraju ili prostije rečeno on može da trči tri dana i tri noći bez prestanka.!....


Din je tako uspeo da izdrži neke od najtežih proba što se tiče  izdržljivosti organizna.On je trčao maraton na Južnom polu pri temperaturi od - 25 stepeni Celzijusa, ili maraton kroz Saharu!Sve ove ultra maratone je trčao bez ikakvih problema po svoj organizam kao što su, na primer, grčevi ili upala mišića, čak i kad bi pretrčao više od 160 km.


 "Pri određenom nivou intenziteta trčanja, osećam kao da bih mogao jako dugo da trčim a da se ne umorim" kaže Dean Karnazes i dodaje:

"Zapravo, samo postajem pospan. Trčao sam tri noći bez sna i treće noći je već postalo teško. Tada mi se desilo da zaspim dok sam u pokretu i bila mi je potrebna jaka volja da nastavim da trčim.!"

Čak i sami lekari kažu da do sada nisu videli ništa slično Prvi put je primetio da se razlikuje od drugih 2006. godine kada je otišao u centar za testiranje u Koloradu.Urađen test aerobičke sposobnosti koji je pokazao da Din ima rezultate poput visoko utreniranih sportista.

Potom su krenuli da rade test na mlečnu kiselinu.Tada su mu rekli da test traje najviše 15 minuta. Međutim, posle jednog sata, lekari su prekinuli test i jer nikad nisu videli ništa slično.

Loren Mesonije sa Univerzita u Savoji objašnjva da je razlika u tome što se aerobička sposobnost izražava kroz izdržljivost kardiovaskularnog sistema, a drugo pitanje je pitanje sposobnosti organizma da iz krvi izbaci mlečnu kiselinu i ponovo je pretvori u energiju.

Pri aktivnosti kao što je trčanje dolazi do sagorevanja glukoze, usled čega dolazi do proizvodnje mlečne kiseline kao nusproizvoda i dodatnog izvora energije. Međutim, kad nivo mlečne kiseline dostigne prevelik nivo, organizam više nije sposoban da pretvara laktat u energiju onom brzinom kojom se on stvara, zbog čega dolazi do porasta kiseline u mišićima.

Na dobrotvornoj akciji trčanja, kada su njegove kolege uspele da naprave najviše 15 krugova, Karnazes je istrčao čak 105 krugova!
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1