Najzanimljiviji sajt Balkana

dzudit nova vrsta dinosaurusa

Penzionisani nuklearni fizičar iz Montane Bil Šip, koji se amaterski bavi lovom na fosile, naleteo je pre više od 10-ak godina na ostatke životinje za koju se ispostavilo da pripada do sada nepoznatoj vrsti dinosaurusa....Bil je otkrio kost noge dinosaurusa "Džudit", čije naučno ime glasi Spiclypeus shipporum, nakon što je angažovao drugog paleontologa amatera da ga obuči.Naučnici pretpostavljaju da je "Džudit", koji je dobio ime po geološkoj formaciji Džudit River, nedaleko od mesta gde je otkriven, bliski srodnik poznatijeg rogatog dinosaurusa triceratopsa i da je pre sedam miliona godina živeo na teritoriji današnje američke države Montane
dzudit nova vrsta dinosaurusa izgled
Šip je za AP izjavio da je zapravo i tražio ostatke dinosaurusa, ali da nije očekivao da će ih stvarno naći. “Slučajno sam ga našao s namerom”, našalio se on.

Naučnici su analizirali kost dugu 4,5 metara i tešku četiri tone i identifikovali tragove infekcije koji ukazuju da je biljojed lako mogao biti plen predatora.

Ovo je uzbudljiva priča zato što je reč o novoj vrsti, a otkrili smo jedinku koja se mučila za života”, kaže paleontolog Kanadskog prirodnjačkog muzeja Džordan Malon. “Ako se krećete na tri noge, verovatno vam neće biti lako da pratite krdo.”

izvor:blic.rs
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1