Najzanimljiviji sajt Balkana
Mogli bi smo slobodno tako da kažemo .Paleontolozi iz Brazila su pronašli su fosil predatora koji je hodao zemljom pre više od 260 miliona godina.Samim ovim otkrićem starosti godina fosila čini ga do sada najstarijim pronađenim fosilom u Južnoj Americi

Dinosaurus je živeo je oko 40 miliona godina pre svih dinosaurusa i bio je "prethodnica" sisara.Ostaci fosila pripadaju vrsti dinocefalusa, daljih srodnika sisara.Lobanja, kod ovog dinosaurusa je dugačka 35 centimetara a pronađena je 2008. godine u regionu Rio Grande de Sul.

Detaljne analize su uradili južnoamerički i turski stručnjaci za fosilne ostatke.U intervjuu za Discovery News, vođa istraživanja Huan Karlos Kisneros, kada je predstavio ovog novog dinosaurusa  na Univerzitetu Pjaui, u gradu Porto Alegre je rekao da je to "mešavina tigra i Komodo zmaja, ako biste mogli da zamislite to".

"Govorimo o najstarijem fosilu ikada pronađenom u Južnoj Americi, iz perioda pre razdvajanja kontinenata, sa karakteristikama vrsta koje su do sada pronađene samo u Južnoj Africi, Rusiji, Kini" dodao je Kisneros.

Paleontolozi su uspeli i da  rekonstruišu  izgled životinje,oni veruju da je ovaj dinosaurus imao oko  3 metra visine  a težio je oko 300 kilograma.isto tako Imao je i vrlo zaoštrene očnjake što znači da je bio mesožder.

U periodu u kome su živele ove životinje su se mogle kretati od Južne Afrike do Južne Amerike, ali su pronalažene i na vrlo udaljenim lokacijama u Rusiji, što dovodi u pitanje o tadašnjoj praistorijskoj geografiji Zemlje.Dinocefalus je koliko naučnici znaju istrebljen pre oko 250 miliona godina.
izvor:rts

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala