Najzanimljiviji sajt Balkanadnk molekul
Naučnici koji su poslali u svemir mali deo DNK na vanjskom kućištu rakete, ostali  totalno iznenađeni time da DNK mogu da prežive ekstremne uslove u svemiru kao i povratak u Zemljinu atmosferu ! Više od polovine uzoraka ....

vratila se na Zemlju netaknuta, uprkos izloženosti temperaturama od preko 1.000 stepeni Celzijusa.!

Oni kažu da ova činjenica povećava izglede da vanzemaljski molekuli života iz svemira dospevaju na Zemlju.Ovo istraživanje, objavljeno u časopisu "Plos One", a obavili su ga naučnici sa Univerziteta u Cirihu.

Suborbitalna mislija “Texus-49”, lansirana je iz evropske baze "Esrenjdž" u Kiruni (Švedska) i prvobitno je imala cilj da ispita uticaj gravitacije na gene ljudskih ćelija  smeštenih u unutrašnjosti rakete. Naučnici su, međutim, odlučili da ispitaju i posledice koje će putovanje kroz svemir imati na DNK pričvršćen na spoljašnji omotač rakete i ustanovili da su molekuli preživeli.

Mnogi naučnici veruju da su komete donele na Zemlju glavne organske komponente života (npr. aminokiseline) u ranom periodu njenog postojanja. Neki, međutim, idu još dalje i tvrde da DNK, esencijalni molekul života, može da stigne na Zemlju u meteorskoj prašini, pri čemu 100 tona ove prašine padne na Zemlju svake godine - pojava poznata kao panspermija.

Po povratku iz svemira čak 53 odsto DNK izvađeno je iz zareza na glavama šrafova, pri čemu je jedna trećina u potpunosti sačuvala funkcionalnost.

“Ova studija dokazuje da je genetska informacija iz DNK sposbna da preživi ekstremne uslove u svemiru i povratak u Zemljinu atmosferu”, kaže profesor Oliver Urlih sa Univerziteta u Cirihu.

Istraživanje takođe navodi na zaključak da prilikom misija u svemiru treba biti oprezan zbog opasnosti od kontaminacije.
 “Rezultati pokazuju da nipošto nije isključeno da, uprkos merama predostrožnosti, svemirske letelice ponesu na odredište DNK sa Zemlje.

Ruski kosmonauti su u avgustu na spoljašnjoj strani Međunarodne svemirske stanice otkrili tragove planktona i drugih živih mirkoorganizama. Oni tvrde da plankton nisu poneli sa sobom prilikom lansiranja, već da da su ga donele vazdušne struje sa Zemlje. Za divno čudo, sićušni organizmi uspeli su da prežive u vakuumu, uprkos niskim temperaturama, nedostatku kiseonika i kosmičkom zračenju.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala