Najzanimljiviji sajt Balkana
Sigurno mnogi od vas čuli za Nobelovu nagradu ali možda nikada niste čuli za nagradu Ig Nobel?Ova nagrada, Ig Nobel se dodjeljuje za naučne radove, smešne i unrebesne pomalo nelogične prirode kao i sumnjive svrhe,jednostavno to vam je kao parodija na Nobelovu nagradu....

Ime je ova nagrada dobila  od engleske reči "ignoble" što znači  (neplemenit, prostački) i prezimena Alfreda Nobela.

Nagrada se dodeljuje jednom godišnje u Sjedinjenim Državama na univerzitetu Harvard.Dodeljuje se deset Ig Nobelovih nagrada iz disciplina:fizike,hemije,fiziologije/medicine,književnosti i mira,i iz drugih disciplina poput javnog zdravstva,mašinstva,ekologije i  drugih raznih disciplina.Zato krenimo da vidimo koje su to najbizarnija otkrića i dobitnici Ig Nobel nagrade 2012:

Psihologija
Holandsko-ruski tim Anita Eerland i Rolf Zwaan za svoju studiju koja kaže kako Eiffelov toranj izgleda manji ukoliko se telom nagnete malo ulevo.

Nagrada za akustiku
Kazutaka Kurihara i Koji Tsukada iz Japana za izum "SpeechJammer" je mašina koji vas ometa dok govorite funkcioniše tako da reprodukuje ono što vi izgovarate s vrlo blagim zakašnjenjem.

Nagrada za mir
Firma SKN iz Rusije za pretvaranje starog ruskih metaka u dijamante.

Nagrada za neuronauku
Craig Bennett, Abigail Baird,Michael Miller i George Wolford iz Amerike za dokazivanje da koristeći komplicirane metode i statistike možemo videti značajnu aktivnost mozga,pa čak i kod mrtvog lososa.?

Nagrada za hemiju
Johan Pettersson iz Švedske za odgovaranje na zagonetku zašto ljudima u određenim kućama u gradu Anderslövu u Švedskoj kosa – pozeleni.

Nagrada za književnost
Američki Ured za izdavanje opštih izveštaja o izveštaju izveštaja o izveštaju koji preporučuju pripremu izveštaja  o izveštaju o izveštajima o izveštajima.

Nagrada za fiziku
Joseph Kelle, Raymond Goldstein,Patrick Warren i Robin Ball iz SAD-a i Velike Britanije za izračunavanje ravnoteže snaga koje oblikuju i pomeraju kosu dok je zavezana u konjski rep.

Nagrada za hidrodinamiku
Rouslan Krechetnikov i Hans Mayer iz Rusije i SAD-a za proučavanje dinamike prskanja tekućine,kako bi saznali što se događa dok osoba hoda i nosi šolju kafe.

Nagrada za anatomiju
Holandsko–američki tim Frans de Waal i Jennifer Pokorny za otkriće kako šimpanze prepoznaju druge šimpanze gledajući fotografije njihovih stražnjica.

Nagrada za medicinu
Emmanuel Ben-Soussan i Michel Antonietti iz Francuske za savetovanje doktora koji izvode kolonoskopiju (pregled debelog i tankog creva) kako izbeći da njihovi pacijenti eksplodiraju.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala