Najzanimljiviji sajt BalkanaPodmornica ljudski pogon

Dva francuska inženjera Antoan Delafarg i Mišel de Lagar krenula su iz britanske luke Plimut prošlog petka preko Lamanša podmornicom na ljudski pogon -pedale!....Njihovo putovanje do 250 kilometara udaljenog francuskog mesta Sen Malo trajaće sedam dana, do petka, 12. avgusta.

Frnacuzi Antoan Delafarg i Mišel de Lagar, ljubitelji sporta i prirode, smenjivaće se u okretanju pedala podmornice koja plovi brzinom od tri kilometra na sat, a kažu da može da zaroni do i do 100 metara ispod nivoa vode.

Njihov podvig nazvan je "Riba pilot" i može da se prati na sajtu MarineTraffic koji u realnom vremenu identifikuje pozicije i prati kretanje brodova, a samim tim i dva broda koji prate dvojicu podmorničara.

Osim sportskog dostignuća, cilj dvojice inženjera je da „istraže kanal Lamanš i donesu fotografije koje će ukazati na izazove održivog upravljanja“.
Podmornica na pedale


Inženjeri koji imaju iskustva u naftnoj industriji tvrde da „izbliza poznaju sve veće teškoće pri vađenju fosilnih goriva i pri upravljanju njegovim uticajem na životnu sredinu“.

Ističu da su izgradili "prvu podmornicu na ljudski pogon" i da su stavili akcenat na njene "hidrodinamičke performanse" i na to što podmornica ne zagađuje životnu sredinu, ali priznaju da će "greške u dizajnu platiti svojim znojem".

Dvojica avanturista imaju rezervu od 200 kilograma kiseonika i 200 litara vode.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala