Najzanimljiviji sajt Balkanakrater Darvaz -"vrata pakla"
Poznati istraživač Džordž Korunis postao je prva osoba na svetu koja je sišla u plamenu jamu "Vrata pakla". Kanađanin je bio deo prve ekspedicije koja se zaputila u plamenu jamu  u udaljenom delu Turkmenistana....

Krater koji se zvanično zove Darvaza ili kako ga neki još zovu Vrata pakla" gori već više od 40 godina nakon nezgode koju su izazvali sovjetski naučnici koji su želeli tu da spale višak gasa. 

Njegova dubina je oko 30 metara a širina 69 metara, a temperatura prelazi preko 1000 stepeni Celzijusa.!

Kada je gospodin Korunis iz Toronta saznao da vlada Turkmenistana želi da ugasi vatru koja gori u jami, rešio je da poseti ovu neverovatnu lokaciju. On je u prošlosti išao na ekspedicije istraživanja vulkana, a ovo je za njega bio dodatni izazov.

Sa posebnom opremom i specijalnim odelom tim je spuštao Džordža u otvor kratera u kome je zbog toplote mogao da provede samo 15 minuta.
vrata pakla spuštanje u krater

"Pošto ovo do sada niko nije radio imali smo mnogo nedoumica. Kolika je zapravo toplota na dnu? Da li će konopci za koje sam pričvršćen izdržati i šta ako nešto krene po zlu? - ispričao je Korunis.

"Nisam znao šta me čeka, a kada sam konačno stao na samo dno ove jame, preplavio me je neverovatan osećaj jer sam se nalazio na mestu gde nikada niko nije kročio"izjavio je Korunis.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala