Najzanimljiviji sajt BalkanaInženjeri iz "Made in Space"
Prvi put od postojanja Međunarodne svemirske stanice (International Space Station (ISS)), astronauti su uspeli da uz pomoć 3D štampača, specijalno napravljenog za okruženje bez gravitacije, naprave majstorski ključkoji im je bio potreban
!...

Inženjeri iz kalifornijske kompanije "Made in Space", koji su napravili eksperimentalni  3D printer, su čuli tokom redovne komunikacije posade ISS sa kontrolom na Zemlji da je Međunarodnoj kosmičkoj stanici potreban majstorski ključ.

Onda im je palo na pamet da predlože NASA-i da sačeka sa slanjem ključa, već da im naprave digitalni plan za izradu alata, koji im je nakon toga poslat E mail-om sa Zemlje.! Četiri sata kasnije,3D štampač je izbacio završeni funkcionalni majstorski ključ.!
Završeni ključ u svemiru

"Majstorski ključ je prvi objekat koji smo osmislili na Zemlji i digitalno ga poslali u svemir. Izradili smo plan i poslali im ga brže nego što bi ijedna raketa mogla", rekao je osnivač kompanije Majk Čen.

Prema njegovim rečima, ovo je ujedno i prvi uspešno obavljen eksperiment tog tipa. "Poslali smo sve zajedno 21 nacrt, koji će poslužiti za pravljenje prvih alata i objekata koji neće biti izrađeni na Zemljinoj površini", istakao je Čen.

Štampač 3D je dostavljen na Međunarodnu svemirsku stanicu  pre dva meseca, a prva i jedina stvar, do juče, koju je napravio jeste komponenta za sam štampač. Službe za istraživanje svemira se nadaju da će jednog dana pomoću njega moći da prave delove za neispravnu opremu.

Kompanija "Made in Space" planira da prvu, malu verziju štampača zameni sledeće godine velikim, komercijalnim uređajem.Evropska agencija za istraživanje svemira planira da prebaci sopstveni 3D štampač takođe sledeće godine.

U međuvremenu, majstorski ključ i drugi delovi alata napravljeni u svemiru biće poslati nazad na Zemlju kako bi se obavilo detaljno upoređivanje sa onim napravljenim na Zemlji. Time će se utvrditi kvalitet izrade uređaja u svemiru.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala